Korzenne ciasto czekoladowe z solonym karmelem

Korzenne ciasto czekoladowe z solonym karmelem
Zdjęcie - Korzenne ciasto czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne ciasto czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne ciasto czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych fig
  • 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 130 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 140 g cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
na solony karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie

Śliwki i figi kroimy, zalewamy szklanką wody, gotujemy przez ok. 3 min, dodajemy łyżeczkę sody, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C, foremkę o wymiarach ok. 21/27 smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Margarynę z cukrem miksujemy na krem, dodajemy po jednym jajku, następnie mąkę, przyprawy, ¾ łyżeczki sody, proszek. Do ciasta dodajemy śliwki i figi z zalewą, na koniec wlewamy czekoladę. Masę przekładamy do przygotowanej formy, pieczemy przez ok. 40 min.


Sos karmelowy:

Do rondelka wsypujemy cukier, stawiamy na ogniu. Kiedy nabierze karmelowej barwy, wlewamy wodę, mieszamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło i śmietankę, gotujemy przez ok. 10 min, aż sos zgęstnieje, doprawiamy szczyptą soli.


Porada:

Karmel przygotowujemy na średnim ogniu, nie może nabrać ciemnobrązowej barwy, bo będzie gorzki.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów