Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i persymoną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g marchewki
  • 1 persymona (owoc kaki)
  • 250 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
  • 250 g serka śmietankowego lub mascarpone
  • 100 g czekolady
Przygotowanie

Persymonę kroimy w kostkę i polewamy połową stopionej czekolady. Rozkładamy do zastygnięcia.


Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem.

Dodajemy cukier, olej i jajka. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.


Dodajemy startą na drobnych oczkach marchew i ponownie mieszamy.

Dodajemy owoce w czekoladzie.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy.


Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i ekstrakt waniliowy i mieszamy.


Ciasto dzielimy na dwa placki równej wysokości. Pierwszy smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim. Wykładamy resztę kremu.


Ciasto dekorujemy kolorową posypką lub owocami kaki w czekoladzie.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy