Ciasto jogurtowe na oleju z malinami
Dziś witam się z Wami pysznym ciachem razem z olejem Kujawskim, którego producent już już od 2011 roku pomaga pszczołom w ramach programu “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”.
Dzięki pszczołom mamy wiele warzyw, owoców oraz piękno przyrody! W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół i wszystkie te pszczoły potrzebują do życia pokarmu. Dzięki sadzeniu kwiatów przyjaznych pszczołom możemy zapewnić nektar i pyłek potrzebny tym owadom.
Składniki na ciasto jogurtowe na oleju z malinami
(składniki w temp. pokojowej):
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 300 g malin oraz borówek
- 70 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Składniki na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,25 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak upiec ciasto jogurtowe na oleju z malinami?
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt naturalny oraz rzepakowy olej Kujawski. Mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto jogurtowe i układamy owoce.
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Wykładamy na owoce.
Ciasto jogurtowe na oleju z malinami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut.
Liczba porcji:
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis