Ciasto jogurtowe na oleju z malinami

Ciasto jogurtowe na oleju z malinami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe na oleju z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś witam się z Wami pysznym ciachem razem z olejem Kujawskim, którego producent już już od 2011 roku pomaga pszczołom w ramach programu “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”.

Dzięki pszczołom mamy wiele warzyw, owoców oraz piękno przyrody! W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół i wszystkie te pszczoły potrzebują do życia pokarmu. Dzięki sadzeniu kwiatów przyjaznych pszczołom możemy zapewnić nektar i pyłek potrzebny tym owadom.

Składniki na ciasto jogurtowe na oleju z malinami

(składniki w temp. pokojowej):

  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g malin oraz borówek
  • 70 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe na oleju z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto jogurtowe na oleju z malinami?

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt naturalny oraz rzepakowy olej Kujawski. Mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką.

Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto jogurtowe i układamy owoce.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Wykładamy na owoce.

Ciasto jogurtowe na oleju z malinami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut.

 

Liczba porcji:
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów