Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami
Po przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :)
Przygotowanie - także wersja na thermomix.
Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Gruszki
Ciasto
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Gruszki
Przygotowanie - także wersja na thermomix.
Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej
- 3 jajka
- 80 g ksylitolu (lub cukru)
- 80 g oleju kokosowego
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g ciemnego kakao bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 gruszki
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 10 cm kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- sok i skórka z cytryny
- Skórka z pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 70 mleka skondensowanego bez cukru
- 25 g masła
- 40 ml rumu Malibu
Przygotowanie:
Gruszki
- Gruszki obierz, zetnij końce z resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo).
- W rondlu zagotuj wodę z ksylitolem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.
Ciasto
- Do fasoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę.
- Olej roztop na małym ogniu.
- Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach).
- Do fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna.
- Piecz 40 minut w 175'C. Wystudź, polej polewą.
- W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.
- Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto.
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Gruszki
- Gruszki obierz, zetnij końce z resztką kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo). W rondlu zagotuj wodę z cukrem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.
- Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 175'C.
- Miazgę kokosowe (pozostałą po wyrobie mleka i wysuszone) zmiksuj na mąkę 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż fasolę, jajko, wanilię, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski.
- Do naczynia miksującego włóż pozostałe jajka, ksylitolu, olej kokosowego, zmiksuj 2 min/37'C/obr.6.
- Dodaj fasolę, mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, zmiksuj 1 min./obr.4.
- Przełóż ciasto do formy, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna.
- Piecz 40 minut w 175'C. Wystudź, polej polewą.
- W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.
- Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto.