Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Zdjęcie - Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową – jakie to jest pyszne!

Kto zna ten przepis?

Ciasto na oleju Kujawskim jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. A przede wszystkim można przygotować je szybko bez rozpuszczania tłuszczu. A czy Ty lubisz ciasta na oleju?

Składniki na ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową:

Forma 24×24 cm

Ciasto:

  • 4 jajka duże
  • 180 g cukru, w tym 20 g cukru waniliowego (1 szklanka)
  • 125 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (½ szklanki)
  • 190 ml mleka (¾ szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (2⅓ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżka kakao (15 g)
  • 200 g wiśni (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego (1½ opakowania)
  • 65 g cukru (w tym 15 g cukru waniliowego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie fix do śmietany (12 g)

Polewa czekoladowa:

  • 60 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady (1:1 /gorzka i mleczna)

Zdjęcie - Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową?

Białka jajek ubij na ¾ i zacznij dodawać cukier w porcjach.

Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.

Gdy masa będzie dobrze ubita – cienkim strumieniem wlewaj olej rzepakowy miksując na najmniejszej mocy miksera.

W kolejnym etapie na przemian dodawaj mleko i mąkę. Gdy masa na ciasto będzie gotowa – przelej ⅔ do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty masy dodaj kakao i wymieszaj. Wylej na ciasto. Ułóż wiśnie. Ja obtaczałam je w skrobi ziemniaczanej. Układaj równo w formie i lekko dociskaj.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Piecz przez około 45 minut do “suchego patyczka” Ostudź ciasto.

Ugotuj budyń. Ostudź.

Ubij śmietankę z fixem i dołóż wystudzony budyń w dwóch porcjach. Zmiksuj razem, uzyskując krem budyniowy. Wyłóż krem na upieczone ciasto i wstaw do lodówki.

Do podgrzanej śmietanki (45°C) dodaj czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Polewę czekoladową wylej na ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i wyrównaj.

Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową udekoruj dowolnie.

Zdjęcie - Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

 

Zdjęcie - Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów