Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową – jakie to jest pyszne!
Kto zna ten przepis?
Ciasto na oleju Kujawskim jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. A przede wszystkim można przygotować je szybko bez rozpuszczania tłuszczu. A czy Ty lubisz ciasta na oleju?
Składniki na ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową:
Forma 24×24 cm
Ciasto:
- 4 jajka duże
- 180 g cukru, w tym 20 g cukru waniliowego (1 szklanka)
- 125 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (½ szklanki)
- 190 ml mleka (¾ szklanki)
- 300 g mąki pszennej (2⅓ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżka kakao (15 g)
- 200 g wiśni (u mnie mrożone)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego (1½ opakowania)
- 65 g cukru (w tym 15 g cukru waniliowego)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie fix do śmietany (12 g)
Polewa czekoladowa:
- 60 ml śmietanki 30%
- 150 g czekolady (1:1 /gorzka i mleczna)
Jak upiec ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową?
Białka jajek ubij na ¾ i zacznij dodawać cukier w porcjach.
Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.
Gdy masa będzie dobrze ubita – cienkim strumieniem wlewaj olej rzepakowy miksując na najmniejszej mocy miksera.
W kolejnym etapie na przemian dodawaj mleko i mąkę. Gdy masa na ciasto będzie gotowa – przelej ⅔ do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty masy dodaj kakao i wymieszaj. Wylej na ciasto. Ułóż wiśnie. Ja obtaczałam je w skrobi ziemniaczanej. Układaj równo w formie i lekko dociskaj.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Piecz przez około 45 minut do “suchego patyczka” Ostudź ciasto.
Ugotuj budyń. Ostudź.
Ubij śmietankę z fixem i dołóż wystudzony budyń w dwóch porcjach. Zmiksuj razem, uzyskując krem budyniowy. Wyłóż krem na upieczone ciasto i wstaw do lodówki.
Do podgrzanej śmietanki (45°C) dodaj czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Polewę czekoladową wylej na ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i wyrównaj.
Ciasto Fale Dunaju z kremem budyniowym i polewą czekoladową udekoruj dowolnie.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne