Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu
Ciasto drożdżowe to najzdrowsze ze wszystkich domowych wypieków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B. Jeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie.
Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu, bo musi odpowiednio wyrosnąć.
Nie muszisz robić zaczynu z drożdży i cukru i części mąki, absolutnie nie ma takiej potrzeby. Wystarczy drożdże upłynnić - rozmieszać z dwoma łyżkami lekko ciepłego mleka i w tej postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką.
Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca.
Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam!
Składniki na ciasto :
500 g mąki orkiszowej jasnej
70 g masła
200 ml mleka
2-4 łyżki cukru/miodu
30 g drożdży
1 jajko+1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
500 g truskawek+ morele
Składniki na kruszonkę:
120 g mąki orkiszowej jasnej
50 g wiórków kokosowych
80 g masła
3 łyżki cukru/ksylitolu
Wykonanie:
- w garnuszku podgrzać mleko z pokrojonymi kawałeczkami masła
- odebrać dwie łyżki ciepłego mleka i dokładnie rozmieszac drożdże, do upłynnienia
- odważyć wszystkie skladniki do misy robota, wlać mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Dodałam 2 łyżki cukru, jesli lubisz słodsze dodaj więcej cukru. Mieszać hakiem około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- składniki na kruszonkę rozgnieść w palcach na piasek. Odstawić do schłodzenia w lodówce
- przygotować owoce. Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół, morele odpestkować
- powtórnie zagnieść ciasto (odgazować) i rozwałkować na wielkość blaszki (moja 24x28 cm). Ułożyć ciasto na blaszce wylożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia
- na cieście rozłożyć truskawki i morele wciskając lekko owoce do środka. Rozsypać na owocach kruszonkę
- piec w 200`C 25 minut do zrumienienia kruszonki
- studzić na kratce. Nadmiary świetnie nadają się do zamrożenia
SMACZNEGO !