Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Nie wyobrażam sobie sezonu rabarbarowego, bez pachnącej, pulchnej, swojskiej drożdżówki z rabarbarem.
Ten smak, to dla mnie kwintesencja wiosny. Moje dzisiejsze ciasto drożdżowe, wzbogaciłam dodatkiem sera i chrupiącej kruszonki, co sprawiło, że drożdżówka smakowała nam jeszcze bardziej.
Inspiracja niezawodna Kwestia Smaku.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200g masła
- 4 jajka
- 50g drożdży
- 600g rabarbaru
masa serowa
- 300g serka waniliowego (typu homo)
- 2 jajka
kruszonka
- 50g cukru
- 50g masła
- 100g mąki
Do garnka przelać mleko, dodać cukier i masło.
Podgrzewać do momentu, aż cukier z masłem się rozpuszczą.
Zmiksować z jajkami.
Do ciepłej masy dodać pokruszone drożdże.
Wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać mąkę.
Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera ok. 10 minut.
Ciasto (będzie rzadkie) przelać do formy do pieczenia ( jak największa) wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Masę serową wylać na ciasto.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Rabarbarem posypać ciasto.
Zrobić kruszonkę.
Rozpuszczone masło wymieszać z mąką i cukrem.
Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Ciasto piec 20 minut w 180C z otwartymi drzwiami peikarnika.
Po tym czasie, zamknąć drzwi, ciasto piec jeszcze 25 minut.
Gotowe ciasto wystudzić.