Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wyobrażam sobie sezonu rabarbarowego, bez pachnącej, pulchnej, swojskiej drożdżówki z rabarbarem.
Ten smak, to dla mnie kwintesencja wiosny. Moje dzisiejsze ciasto drożdżowe, wzbogaciłam dodatkiem sera i chrupiącej kruszonki, co sprawiło, że drożdżówka smakowała nam jeszcze bardziej.

Inspiracja niezawodna Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 50g drożdży
  • 600g rabarbaru

masa serowa

  • 300g serka waniliowego (typu homo)
  • 2 jajka

kruszonka

  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 100g mąki

Do garnka przelać mleko, dodać cukier i masło.
Podgrzewać do momentu, aż cukier z masłem się rozpuszczą.
Zmiksować z jajkami.
Do ciepłej masy dodać pokruszone drożdże.
Wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać mąkę.
Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera ok. 10 minut.
Ciasto (będzie rzadkie) przelać do formy do pieczenia ( jak największa) wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Masę serową wylać na ciasto.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Rabarbarem posypać ciasto.
Zrobić kruszonkę.
Rozpuszczone masło wymieszać z mąką i cukrem.
Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Ciasto piec 20 minut w 180C z otwartymi drzwiami peikarnika.
Po tym czasie, zamknąć drzwi, ciasto piec jeszcze 25 minut.
Gotowe ciasto wystudzić.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów