Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem (bezglutenowe, wegańskie)
Składniki:
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
30 g świeżych drożdży
¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej)
50 ml oleju kokosowego lub innego
200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
Świeże maliny
Sposób wykonania:
1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.
2. Mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem robiąc pośrodku dołek. Wlewamy zaczyn do zagłębienia, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy lekko ciepłe mleko, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C
4. Na wierzchu ciasta układamy maliny, całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów.
5. Pieczemy ok. 35-40 min.