Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem (bezglutenowe, wegańskie)

Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem (bezglutenowe, wegańskie)
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami: bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami: bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto drożdżowe – moje ulubione ! Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem bez glutenu jajek i nabiału. Muszę przyznać, że to jedno z lepszy bezglutenowy ciast jakie jadłam !  Rzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Też tak macie ? Drożdżówki i ciasta drożdżowe to zdecydowanie mój smak dzieciństwa, zwłaszcza takie z dodatkiem owoców. 


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami: bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami: bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:


150 g mąki kukurydzianej

150 g mąki ryżowej

150 g mąki ziemniaczanej

30 g świeżych drożdży

¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej)

50 ml oleju kokosowego lub innego

200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)

Świeże maliny

Sposób wykonania:

1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.

2. Mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem robiąc pośrodku dołek. Wlewamy zaczyn do zagłębienia, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy lekko ciepłe mleko, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C

4. Na wierzchu ciasta układamy maliny, całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów.

5. Pieczemy ok. 35-40 min.

Kategorie przepisów