Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem (bezglutenowe, wegańskie)

Ciasto drożdżowe – moje ulubione !
Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem bez glutenu jajek i nabiału. Muszę przyznać, że to jedno z lepszy bezglutenowy ciast jakie jadłam !
Rzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego.
Też tak macie ? Drożdżówki i ciasta drożdżowe to zdecydowanie mój smak dzieciństwa, zwłaszcza takie z dodatkiem owoców.

Składniki:
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
30 g świeżych drożdży
¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej)
50 ml oleju kokosowego lub innego
200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
Świeże maliny
Sposób wykonania:
1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.
2. Mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem robiąc pośrodku dołek. Wlewamy zaczyn do zagłębienia, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy lekko ciepłe mleko, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C
4. Na wierzchu ciasta układamy maliny, całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów.
5. Pieczemy ok. 35-40 min.