Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami

Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z czym kojarzy Ci się kuchnia polska? Może z ciastem drożdżowym, którym pachniało dzieciństwo…

Do ciasta drożdżowego idealnie sprawdzi się rzepakowy olej Kujawski, który tłoczony jest z wyselekcjonowanych nasion od polskich rolników. Jest w dodatku naturalnym źródłem kwasów omega-3.

Składniki na ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami:

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru (można dać więcej, jeśli lubicie słodkie, u mojej mamy w zeszycie jest 200 g) 
  • 250 ml mleka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 3 jajka 
  • 500 g mąki pszennej np. typ 450 
  • szczypta soli 
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 700 g śliwek

Na kruszonkę:

  • 70 g mąki pszennej 
  • 35 g cukru pudru 
  • 35 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Lukier (opcjonalnie):

  • 30 g cukru pudru 
  • około 10 ml soku z cytryny 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami?

Do miski kruszymy świeże drożdże, zasypujemy odrobiną cukru i rozcieramy, dolewamy letnie mleko i dokładnie mieszamy. Zaczyn drożdżowy odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Następnie dolewamy ocet jabłkowy, roztrzepane jajka, dosypujemy przesianą mąkę pszenną, szczyptę soli i resztę cukru. Mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – dolewamy Kujawski olej rzepakowy i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników.

Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Porada: ciasto drożdżowe zawsze stawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu, bez przeciągów.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozdzielamy do dwóch keksówek. Jeszcze nam podrośnie, gdy będziemy przygotowywać resztę składników.

Bierzemy się za śliwki, myjemy je dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki lub połówki.

Składniki na kruszonkę mieszamy palcami w misce.

Na ciasto drożdżowe w keksówkach wykładamy przygotowane śliwki, posypujemy kruszonką i wkładamy do zimnego piekarnika.

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni C (liczę od momentu włożenia ciasta do zimnego piekarnika). Po upieczeniu studzimy.

Składniki na lukier dokładnie mieszamy – jeśli są grudki, to rozcieramy.

Polewamy lukrem wystydzone ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami i gotowe!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów