Ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami
Z czym kojarzy Ci się kuchnia polska? Może z ciastem drożdżowym, którym pachniało dzieciństwo…
Do ciasta drożdżowego idealnie sprawdzi się rzepakowy olej Kujawski, który tłoczony jest z wyselekcjonowanych nasion od polskich rolników. Jest w dodatku naturalnym źródłem kwasów omega-3.
Składniki na ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami:
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru (można dać więcej, jeśli lubicie słodkie, u mojej mamy w zeszycie jest 200 g)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej np. typ 450
- szczypta soli
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 700 g śliwek
Na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej
- 35 g cukru pudru
- 35 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Lukier (opcjonalnie):
- 30 g cukru pudru
- około 10 ml soku z cytryny
Jak upiec ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami?
Do miski kruszymy świeże drożdże, zasypujemy odrobiną cukru i rozcieramy, dolewamy letnie mleko i dokładnie mieszamy. Zaczyn drożdżowy odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dolewamy ocet jabłkowy, roztrzepane jajka, dosypujemy przesianą mąkę pszenną, szczyptę soli i resztę cukru. Mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – dolewamy Kujawski olej rzepakowy i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników.
Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Porada: ciasto drożdżowe zawsze stawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozdzielamy do dwóch keksówek. Jeszcze nam podrośnie, gdy będziemy przygotowywać resztę składników.
Bierzemy się za śliwki, myjemy je dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki lub połówki.
Składniki na kruszonkę mieszamy palcami w misce.
Na ciasto drożdżowe w keksówkach wykładamy przygotowane śliwki, posypujemy kruszonką i wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni C (liczę od momentu włożenia ciasta do zimnego piekarnika). Po upieczeniu studzimy.
Składniki na lukier dokładnie mieszamy – jeśli są grudki, to rozcieramy.
Polewamy lukrem wystydzone ciasto drożdżowe bez zagniatania ze śliwkami i gotowe!
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis