Ciastka z szynką, serem i szczypiorkiem
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
Kruche ciastka, błyskawiczne w wykonaniu, w wersji wytrawnej doskonale nadają się na śniadanie. Żeby sobie ułatwić jeszcze bardziej można je przygotować wieczorem, pokroić następnego dnia i wstawić do piekarnika. Ciepłe smakują rewelacyjnie. Z podanej porcji wychodzi około 12 ciastek więc raczej nie będzie co miało zostać.
Składniki
- masło - 100 g
- mąka pszenna - 200 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt.
- ser żółty - 100 g
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- szynka gotowana - 100 g
- sól - szczypta
Instrukcje
Zimne masło zetrzeć na tarce, dodać szczyptę soli, przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić na kruszonkę. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Jeśli nie klei się zbyt dobrze można dodać łyżkę śmietany. Ja dodałam. Dodać starty na tarce żółty ser, pokrojoną w kostkę szynkę oraz szczypiorek. Wyrobić tak aby wszystko ładnie się skleiło. Uformować zgrabny wałek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie kroić 3 cm plastry ciasta i układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 min.
Smacznego:)