Ciastka z szynką, serem i szczypiorkiem

Zdjęcie - Ciastka z szynką, serem i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 15 minut

 

Kruche ciastka, błyskawiczne w wykonaniu, w wersji wytrawnej doskonale nadają się na śniadanie. Żeby sobie ułatwić jeszcze bardziej można je przygotować wieczorem, pokroić następnego dnia i wstawić do piekarnika. Ciepłe smakują rewelacyjnie. Z  podanej porcji wychodzi około 12 ciastek więc raczej nie będzie co miało zostać.

Składniki

  • masło - 100 g
  • mąka pszenna - 200 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt.
  • ser żółty - 100 g
  • szczypiorek - 1/2 pęczka
  • szynka gotowana - 100 g
  • sól - szczypta

Instrukcje

Zimne masło zetrzeć na tarce, dodać szczyptę soli, przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić na kruszonkę. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Jeśli nie klei się zbyt dobrze można dodać łyżkę śmietany. Ja dodałam. Dodać starty na tarce żółty ser, pokrojoną w kostkę szynkę oraz szczypiorek. Wyrobić tak aby wszystko ładnie się skleiło. Uformować zgrabny wałek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie kroić 3 cm plastry ciasta i układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciastka z szynką, serem i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy