Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą

Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą
Zdjęcie - Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z cukinii i groszku z miętą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 300 g cukinii
  • 200 g groszku
  • 150 g fety
  • 100 g ziemniaków
  • 50 g pora
  • 35 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek mięty
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i szklimy na Oliwierze.

Dodajemy pokrojony por i posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.

Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

Przed końcem gotowania dodajemy groszek i gotujemy 5 minut.

Całość lekko studzimy.

Zupę przelewamy do blendera, dodajemy pół pęczka mięty i miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy.

Podajemy z pokruszoną fetą. Dekorujemy resztą mięty.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów