Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym
„Ten przepis dość długo czekał na publikację, ale zawsze coś stało na przeszkodzie . Najpierw wyjazd do SPA, potem konkurs sałatkowy i w końcu sezon truskawkowy dobiegł końca. Miałam go zostawić na przyszły rok, ale w czwartek na targu zobaczyłam jeszcze pełne łubianki truskawek. Pomyślałam, że mimo wszystko opublikuję go bo może komuś jednak się przyda. Upałów jak na razie nie ma , ale mają podobno być w przyszłym tygodniu.”
Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym (przepis własny)
Składniki dla 2 osób 500g truskawek 1 awokado 50g niebieskiego sera pleśniowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego sok z połowy cytryny sól biały pieprz
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Jedną ćwiartkę skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować razem z truskawkami i wodą. Doprawić octem balsamicznym, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i białego pieprzu. Przelać do miseczek. Udekorować pokrojonym w kostkę awokado i niebieskim serem pleśniowym.