Chlebek truskawkowy z orzechami pekan

Chlebek truskawkowy z orzechami pekan
Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g truskawek
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g orzechów pekan
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
na lukier:
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 6 truskawek do dekoracji
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach ok. 12x27 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką.


Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy. Z powstałego musu odmierzamy 230 ml.


Orzechy grubo siekamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, posiekane orzechy, jaja, olej Kujawski i uprzednio odmierzony mus truskawkowy. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.


Lukier:

Cukier puder ucieramy z gorącą wodą, aż powstanie lekko płynny lukier.


Wystudzony chlebek polewamy lukrem i dekorujemy połówkami truskawek.


Porada:

Do przygotowania chlebka poza sezonem możemy użyć truskawek mrożonych, po uprzednim rozmrożeniu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów