Chleb pszenny z oliwkami i estragonem

Zdjęcie - Chleb pszenny z oliwkami i estragonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny z oliwkami i estragonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny chleb z ostatniego niedzielnego wypieku. Kolejny chleb obiecany teściowej.  Pamiętajcie: każda obietnica, którą złożycie musi zostać spełniona. Ja dwa lata temu obiecałem upiec teściowej chleb z pomidorami i chleb z oliwkami i w końcu mnie to dopadło, wstałem o 5 rano i muszę to zrobić, bo teściowa przyjeżdża. Więc najlepiej nic nigdy nikomu nie obiecujcie ;)
Przepis właściwie wygląda prawie tak samo jak ten poprzedni. Skopiuję zatem treść poprzedniego wpisu i zmodyfikuję nieco tu o tam...

Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki pszennej

615 ml wody

75 g oliwek

3 łyżeczki estragonu

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

10 g drożdży instant

Oliwki kroimy na ćwiartki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć objętość. Po tym czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy dwa bochenki lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (aż mniej więcej podwoi swoją objętość). Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się chleb rumieni.
Smacznego!
Zdjęcie - Chleb pszenny z oliwkami i estragonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
2

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze