Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri, dosłownie znaczy chleb z serem (chaczo – twaróg, puri – chleb ). W dzisiejszej gruzińskiej kuchni, do chaczapuri dodaje się taki ser, jaki jest pod ręką, początkowo dodawano dobrej jakości ser dojrzewający.  Ciasto do chaczapuri, może być drożdżowe lub chlebowe, dodatki w zależności od regionu również się różnią, ale niezmiennie w chaczapuri najważniejszy jest ser. Moje chaczapuri, to ciasto drożdżowe z serem, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Zdjęcie - Chaczapuri z serem i szpinakiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na gruzińskie chaczapuri / 4 szt.
  • 1,5 szklanki mąki chlebowej + 0,5 do dosypania
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka oliwy ( opcjonalnie )
Farsz do chaczapuri
  • 2 pełne łyżki sera feta
  • 125 g sera mozzarella ( duża kulka )
  • 3 ząbki czosnku
  • 140 g szpinaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków śliwkowych ( opcjonalnie )

W misce pomieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj mleko zmieszane z jajkiem i oliwą. Zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby stopniowo dosypuj mąkę.

Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą haka, około 5 minut, ciasto powinno być zwarte i sprężyste. Ciasto uformuj w kulę, daj do miski, całość przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na około 40 minut.

Na rozgrzaną patelnię daj 2 łyżki oleju, dodaj posiekane ząbki czosnku i szpinak, całość podgrzewaj mieszając do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę. Teraz dodaj rozmaryn, pokruszoną fetę i mozzarellę, całość pomieszaj i odstaw.

Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4 równe części. Każdy kawałek ciasta, rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na owalny, lekko podłużny  placek o grubości około 0,5 cm. Boki ciasta zwiń w rulonik, dokładnie zlepiając końce, tak żeby powstał kształt łódki.

Zdjęcie - Chaczapuri z serem i szpinakiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chaczapuri z serem i szpinakiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Środek napełnij farszem, na wierzch daj pomidorki przekrojone na pół, lub na plasterki.  Brzegi chaczapuri, można posmarować mlekiem.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni, razem z blachą z wyposażenia piekarnika. Chaczapuri daj na nagrzaną blachę, piecz około 20 minut, do zrumienienia brzegów 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Chaczapuri z serem i szpinakiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów