Causa limeña de atún – peruwiańska sałatka warstwowa

Causa limeña de atún – peruwiańska sałatka warstwowa

Causa limeña to jedno z najstarszych peruwiańskich dań, pamiętających jeszcze prekolumbijskie czasy. Jego najważniejszym składnikiem są ziemniaki, jak przystało na ich ojczyznę, którą jest Peru oraz żółte papryczki chili zwane ají. Nazwa tej potrawy pochodzi prawdopodobnie od słowa kawsay, które w języku keczua oznacza niezbędne pożywienie lub po prosty życie, co dość mocno obrazuje, jak istotne były ziemniaki w diecie tamtejszych ludów. Inna hipoteza wskazuje, że nazwa dania narodziła się w czasie Wicekrólestwa Peru, kiedy to na ulicach Limy sprzedawano ów potrawę w celu wsparcia kampanii wojskowej José de San Martína, a kobiety przygotowywały je dla żołnierzy. Stąd określenie por la causa – dla sprawy.

Niezależnie jednak od pochodzenia nazwy causa limeña była od wieków daniem charakterystycznym dla tego regionu świata. Początkowo składało się ono tylko z ziemniaczanego purée, połączonego z sosem z żółtej papryczki chili. Z czasem dodano do niego sok z cytrusów, które przywędrowały do Peru z Azji w XVI wieku. Później europejscy kolonizatorzy wzbogacili danie o inne dodatki: ryby, kurczaka, jajka, czy oliwki. Stąd jego druga nazwa causa rellena, oznaczająca wzbogacenie potrawy o nadzienie.

Współczesna causa limeña przybiera przeróżne formy i można ją podawać w zasadzie dowolnymi dodatkami. Zwykle składa się z dwóch warstw ziemniaczanej masy, między którymi znajduje się farsz. Przypomina to swego rodzaju sałatkę warstwową lub babkę ziemniaczaną podawaną na zimno. Przepis, którym się z Wami dzielę, został mi przekazany przez uczestniczkę moich warsztatów, pochodzącą z Peru. Zdradziła mi ona, że bez causa limeña żadne ważne rodzinne wydarzenia, jak na przykład Boże Narodzenie nie mogą się bez niej obyć. Jako że danie w wersji z tuńczykiem wpisuje się również idealnie w nasze wigilijne zwyczaje, postanowiłem się z Wami nim podzielić przed nadchodzącymi Świętami.

Causa limeña de atún z dzisiejszego przepisu jest wypełniona prostym farszem z tuńczyka, cebuli oraz majonezu, przełożonym plasterkami jajka ugotowanego na twardo i awokado. Smakuje trochę jak popularna w Polsce sałatka warstwowa z tuńczykiem w nieco bardziej egzotycznej wersji. To ciekawy pomysł na niecodzienną przystawkę. Danie można podać w formie małych porcji, uformowanych przy pomocy metalowego pierścienia lub w dużej salaterce niczym sałatkę. Przepis jest prosty do wykonania i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Jedynym problemem może być zdobycie żółtych papryczek chili, ale jeśli Wam się nie uda, to możecie z powodzeniem wykorzystać zwykłą żółtą paprykę, dodając do niej kilka kropli ostrego sosu. Gorąco polecam! Szczególnie że to peruwiańskie danie jest bardzo bliskie również i naszej kuchni polskiej.

Zdjęcie - Causa limeña de atún – peruwiańska sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Causa limeña de atún – peruwiańska sałatka warstwowa z ziemniakami i tuńczykiem Wydrukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • 4 żółte papryczki chili lub 1 żółta papryka i kilka kropli sosu chili, np. piri-piri lub tabasco
  • 1 limonka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona cebula lub 2 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • kilka oliwek (do dekoracji)
  • pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30 minut). Wystudź, obierz skórkę i utłucz tłuczkiem, bądź przeciśnij przez praskę na purée.
  2. Papryczki chili przekrój na połówki i wytnij nasiona. Przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut, aż skórka będzie pomarszczona. Wystudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skóry. Wrzuć do kielicha blendera, wlej olej lub oliwę, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładki sos. (Jeśli używasz zwykłej papryki, to dodaj kilka kropli ostrego sosu do smaku).
  3. Purée ziemniaczane połącz z połową sosu z papryki, sokiem z 1 limonki i dopraw solą do smaku.
  4. Tuńczyka odsącz z zalewy, dodaj posiekaną cebulkę, kolendrę i majonez. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj.
  5. Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu obierz. Dwa jajka pokrój w plasterki, a jedno na ćwiartki.
  6. Awokado obierz. Jedną sztukę pokrój w plasterki, a drugą na ćwiartki.
  7. Na talerzu ułóż pierścień do formowania o średnicy ok. 8 cm. Na spód nałóż 1 cm ziemniaczanego purée i wyrównaj łyżką. Następnie ułóż plasterki jajka i przykryj ¼ nadzienia z tuńczyka, wyrównaj. Kolejno ułóż plasterki awokado i kolejną centymetrową warstwę z ziemniaków. Całość wyrównaj i delikatnie wyjmij pierścień. Czynność powtórz dla pozostałych 3 porcji.
  8.  Danie udekoruj ćwiartkami jajka, awokado, oliwkami oraz pozostałym sosem z papryki.

*Na YouTubie znajdziecie krótki instruktaż, jak formować causa limeña.

Zdjęcie - Causa limeña de atún – peruwiańska sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów