Carpaccio z pieczonych buraków


Zdjęcie - Carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień Dobry :-) U mnie od rana świeci słoneczko, wiatr ustał, szkoda tylko, że śnieg przestał padać, bo myślałam, że dłużej będzie :-) Nie wiem, czy jedliście już, czy lubicie carpaccio z pieczonych buraków?? Jak jadłam kiedyś w restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego dzionka :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 średnie buraki
  • 1 opakowanie sera fety
  • opakowanie rukoli
  • 4 garście słonecznika


Sos:

  • oliwa z oliwek
  • miód
  • sok z cytryny
  • kilka kropel sosu balsamicznego


1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny (czy są miękkie sprawdzamy widelcem). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
2. Pokrojone w cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce.
3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu balsamicznego i mieszamy. Sos musimy smakowo dopasować pod siebie, więc jeśli chcemy jakiegoś składnika więcej to śmiało go dodajemy :-). Tak przygotowanym sosem za pomocą łyżki polewamy sałatkę. Smacznego :-)))

Zdjęcie - Carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Botwinka z mlekiem kokosowym
2

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z pieczonych pomidorów
2

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj