Carpaccio z gotowanym burakiem i malinami

Oryginalne włoskie carpaccio to tradycyjna, słynna przystawka, której podstawą są bardzo cienko krojone plastry surowego mięsa, najczęściej wołowiny, niekiedy w zależności od regionu także tuńczyka lub łososia. Plastry mięsa ułożone ściśle jeden obok drugiego na płaskiej paterze, wzbogacone liśćmi sałaty, tartym parmezanem, kaparami, skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzisiaj przedstawię inną słynną wersję włoskiego carpaccio, w której surowe mięso zostało zastąpione cieniutkimi plastrami gotowanego buraczka. Taka wytrawna sałatka umili Twoje śniadanie lub lunch. Wygląda obłędnie a połączenie słodkich smaków z wytrawną nutą to wręcz coś pysznego. Sałatkę możesz przygotować także na większej paterze i podać jako poczęstunek dla gości.

Zdjęcie - Carpaccio z gotowanym burakiem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Sałatka
Kuchnia: Włoska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Kalorie: 80 kcal

Włoskie carpaccio z gotowanym buraczkiem zamiast surowego mięsa. Carpaccio buraczane, bezmięsne, w formie apetycznej sałatki.

Składniki:
  • CARPACCIO Z BURAKIEM
  • 1 opakowanie gotowanych buraczków (około 500 g)

  • 2 spore garście mix salat (roszponka, rukola, baby szpinak, itp.)

  • 125 g mozzarelli mini

  • 100 g świeżych malin

  • kilka orzechów brazylijskich

  • odrobina białego sezamu

  • DRESSING MIODOWY
  • 1 łyżka chłodnej, przegotowanej wody

  • 2 łyżki oleju roślinnego (może być zwykły olej rzepakowy)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego wielokwiatowego

  • 1 łyżeczka ziół włoskich

  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:
  • Do przygotowania carpaccio z burakiem polecam Ci użyć gotowych ugotowanych już buraczków pakowanych hermetycznie, kupisz je w większości marketów spożywczych. Buraczki odsącz z soku i pokrój w jak najcieńsze plasterki, ułóż je na płaskim talerzu lub paterze.
  • Na buraczki wyłóż umyte i osuszone młode listki sałat. Na to wyłóż świeże maliny i kuleczki mini mozzarelli.
  • Orzechy nerkowca, sezam i opcjonalnie inne ulubione orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia i wysyp na wierzch sałatki.
  • Przygotuj dressing poprzez dokładne rozmieszanie i połączenie ze sobą wszystkich składników sosu: wody, oleju, miodu, soku cytrynowego i przypraw. Dressingiem skrop obficie sałatkę.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów

Podobne przepisy