Carpaccio z gotowanym burakiem i malinami
Oryginalne włoskie carpaccio to tradycyjna, słynna przystawka, której podstawą są bardzo cienko krojone plastry surowego mięsa, najczęściej wołowiny, niekiedy w zależności od regionu także tuńczyka lub łososia. Plastry mięsa ułożone ściśle jeden obok drugiego na płaskiej paterze, wzbogacone liśćmi sałaty, tartym parmezanem, kaparami, skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Dzisiaj przedstawię inną słynną wersję włoskiego carpaccio, w której surowe mięso zostało zastąpione cieniutkimi plastrami gotowanego buraczka. Taka wytrawna sałatka umili Twoje śniadanie lub lunch. Wygląda obłędnie a połączenie słodkich smaków z wytrawną nutą to wręcz coś pysznego. Sałatkę możesz przygotować także na większej paterze i podać jako poczęstunek dla gości.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Włoska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Kalorie: 80 kcal
Włoskie carpaccio z gotowanym buraczkiem zamiast surowego mięsa. Carpaccio buraczane, bezmięsne, w formie apetycznej sałatki.
Składniki:- CARPACCIO Z BURAKIEM
1 opakowanie gotowanych buraczków (około 500 g)
2 spore garście mix salat (roszponka, rukola, baby szpinak, itp.)
125 g mozzarelli mini
100 g świeżych malin
kilka orzechów brazylijskich
odrobina białego sezamu
- DRESSING MIODOWY
1 łyżka chłodnej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju roślinnego (może być zwykły olej rzepakowy)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego wielokwiatowego
1 łyżeczka ziół włoskich
pieprz i sól
- Do przygotowania carpaccio z burakiem polecam Ci użyć gotowych ugotowanych już buraczków pakowanych hermetycznie, kupisz je w większości marketów spożywczych. Buraczki odsącz z soku i pokrój w jak najcieńsze plasterki, ułóż je na płaskim talerzu lub paterze.
- Na buraczki wyłóż umyte i osuszone młode listki sałat. Na to wyłóż świeże maliny i kuleczki mini mozzarelli.
- Orzechy nerkowca, sezam i opcjonalnie inne ulubione orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia i wysyp na wierzch sałatki.
- Przygotuj dressing poprzez dokładne rozmieszanie i połączenie ze sobą wszystkich składników sosu: wody, oleju, miodu, soku cytrynowego i przypraw. Dressingiem skrop obficie sałatkę.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto