Carpaccio z buraka z roszponką, kiełkami i kozim serem

Carpaccio z buraka z roszponką, kiełkami i kozim serem

Zdjęcie - Carpaccio z buraka z roszponką, kiełkami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 3 buraki
  • 100 g sera koziego typu feta
  • 2 garście roszponki
  • garść kiełków słonecznika
  • kilka orzechów włoskich
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. ok 200 stopni aż będą miękkie. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie plastry. 

 

Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Na talerzu ułożyć plasterki buraka, sałatę, pokruszony kozi ser, kiełki słonecznika i posypać kawałkami orzechów włoskich. 

 

W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej, tymianek, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.

Kategorie przepisów