Carpaccio z buraka z roszponką, kiełkami i kozim serem
Składniki
- 3 buraki
- 100 g sera koziego typu feta
- 2 garście roszponki
- garść kiełków słonecznika
- kilka orzechów włoskich
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. ok 200 stopni aż będą miękkie. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie plastry.
Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Na talerzu ułożyć plasterki buraka, sałatę, pokruszony kozi ser, kiełki słonecznika i posypać kawałkami orzechów włoskich.
W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej, tymianek, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.