Café de olla – kawa z garnka po meksykańsku
Café de olla, czyli dosłownie kawa z garnka to najpopularniejszy sposób podawania kawy w Meksyku. Można ją dostać w każdej kawiarni i jest naprawdę pyszna, delikatna, lekko słodka i bardzo przyjemna. W smaku przypomina nieco kawę po turecku, chociaż jest znacznie słabsza i mniej słodka. Regionalnie, głównie w stanie Oaxaca nazywa się ją café con panela. Oryginalnie kawę gotuje się w glinianym garze z dodatkiem przypraw (zwykle cynamonu, goździków oraz czasami anyżu) oraz stożków z cukru trzcinowego zwanych piloncillo lub cukru panela, który nie jest rafinowany i ma wyjątkowy smak. Następnie przecedza się ją i podaje się ją tradycyjnie w pięknych glinianych naczyniach.
Café de olla świetnie smakuje szczególnie w chłodniejsze dni, szczególnie za sprawą korzennych przypraw, które dodatkowo pomagają się rozgrzać. Latem można ją podać również na zimno z kostkami lodu – miałem okazję spróbować jej w tej formie w jednej z kawiarni w Mexico City. Przygotowanie café de olla domowym sposobem wcale nie jest trudne i nie wymaga specjalnych naczyń. Wystarczy zagotować wodę z cukrem trzcinowym oraz przyprawami, a następnie dodać do niej grubo zmieloną kawę i po 5 minutach przecedzić. Do tego celu polecam użyć dripa lub chemexu, ale sprawdzi się nawet drobne sitko lub filtr do kawy.
Café de olla – kawa z garnka po meksykańsku
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 4 czubate łyżki grubo mielonej kawy (jak do dripa)
- 3 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej ciemnego, np. muscovado)*
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wlej wodę, dodaj wszystkie przyprawy oraz cukier trzcinowy. (Jeśli używasz piloncillo, to najlepiej je najpierw rozdrobnić).
- Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj przynajmniej do momentu rozpuszczenia cukru. (Polecam gotować przynajmniej 5 minut, aby wydobyć aromat przypraw).
- Garnek zdejmij z ognia, wyjmij przyprawy i dodaj kawę. Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.
- Gotową kawę przecedź przez sito z gazą lub po prostu przez dripa albo chemex i podawaj od razu, najlepiej w glinianych naczyniach, bo tak smakuje naprawdę wyjątkowo.
UWAGI
*Oryginalnie w Meksyku używa się stożków z cukru trzcinowego zwanych piloncillo lub cukru panela, który nie jest rafinowany i ma wyjątkowy smak.