Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem
Czy są tutaj jacyś fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje (ok. 40 gnocchi)
Gnocchi buraczane:
- 300 g ziemniaków
- 300 g buraków
- 100 g mąki + do podsypania
- 1 jajko
- 50 g parmezanu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
- 80 g parmezanu
- 100 g szynki parmeńskiej
- garść małych listków botwiny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 łyżki roztopionego masła
- groszek czepny
* PRZYGOTOWANIE
Gnocchi buraczane Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj osobno w lekko osolonym wrzątku, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj otarty parmezan, gałkę muszkatołowa oraz 1 płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Zagnieć ciasto. Powinno być dość klejące, ale dać się formować.
Ręce posyp mąką, a z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je widelcem oprószonym mąką. Gotowe kluseczki układaj na blacie posypanym mąką. Przygotowane gnocchi gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj natychmiast lub ostudź w zimnej wodzie.
Podanie Szynkę parmeńską pokrój w grube pasy lub porwij na kawałki i smaż na suchej patelni z obu stron, aż stanie się chrupiąca. Gnocchi przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podaj z chipsami z szynki, grubo startym parmezanem, listkami botwiny, groszkiem czepnym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kluseczki możesz również podsmażyć przed podaniem na patelni.
*