Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Zdjęcie - Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czy są tutaj jacyś fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;)

Zdjęcie - Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi)
Gnocchi buraczane:

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g buraków
  • 100 g mąki + do podsypania
  • 1 jajko
  • 50 g parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz
Do podania:
  • 80 g parmezanu
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • garść małych listków botwiny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • groszek czepny

* PRZYGOTOWANIE
Gnocchi buraczane Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj osobno w lekko osolonym wrzątku, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj otarty parmezan, gałkę muszkatołowa oraz 1 płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Zagnieć ciasto. Powinno być dość klejące, ale dać się formować.
Ręce posyp mąką, a z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je widelcem oprószonym mąką. Gotowe kluseczki układaj na blacie posypanym mąką. Przygotowane gnocchi gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj natychmiast lub ostudź w zimnej wodzie.
Podanie Szynkę parmeńską pokrój w grube pasy lub porwij na kawałki i smaż na suchej patelni z obu stron, aż stanie się chrupiąca. Gnocchi przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podaj z chipsami z szynki, grubo startym parmezanem, listkami botwiny, groszkiem czepnym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kluseczki możesz również podsmażyć przed podaniem na patelni.
*

Zdjęcie - Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą
2

Sałatka z ogórkami, chili i ko…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl buraczany z jabłkiem
1

Koktajl buraczany z jabłkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy