Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert
Zdjęcie - Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 80 g płynnego miodu
  • 7 g drożdży instant
  • 2 krążki sera camembert (2x120 g)
  • 1 łyżka maku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Do przesianej mąki dodajemy drożdże, sól, jajko, 65 g miodu i 200 ml letniego mleka. Krótko zagniatamy. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie porcje i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na dużej blasze wyłożonej pergaminem układamy krążki sera. Wokół nich układamy kuleczki z ciasta.

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy 20 ml mleka wymieszanego z 15 g miodu. Niektóre bułeczki oprószamy makiem i całość pieczemy w temp. 175ºC około 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią, a sery roztopią.


Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 2 godziny 

Kategorie przepisów