Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym

Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 80 g masła
  • 50 g mleka w proszku
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
  • czarnuszka lub czarny sezam do posypania bułek

na farsz:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozpuść w połowie wody z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.

 

Pozostałą mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku, solą i suszonym tymiankiem. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i resztę wody. Wyrabiaj przez 5 min., nakryj ściereczką i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Farsz:

Na oleju Kujawskim 3 ziarna zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż przez 3 min. Dodaj zioła, posiekane pomidory, sos sojowy, dopraw do smaku i przestudź.

 

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez 3 min. Podziel ciasto na 10 kawałków i formuj małe placki. Na każdym połóż porcję farszu, szczelnie zaklej i uformuj kulę. Bułki wyłóż zlepieniem do dołu na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym Kujawskim 3 ziarna i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Bułki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz przez 25 min.

 

Porada:

Jeśli chcesz odgrzać bułeczki przed podaniem, wystarczy skropić je niewielką ilością wody i podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

 

Pieczone bułeczki drożdżowe posypane czarnymi ziarnami i faszerowane mielonym mięsem, wcześniej obsmażonym na Kujawskim 3 ziarna - znakomitym oleju do smażenia, w którym znajdziecie innowacyjne połączenie trzech zdrowych olejów: rzepakowego, lnianego i oleju z pestek dyni.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów