Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 220 ml ciepłej wody
- 80 g masła
- 50 g mleka w proszku
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
- czarnuszka lub czarny sezam do posypania bułek
na farsz:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
Drożdże rozpuść w połowie wody z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku, solą i suszonym tymiankiem. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i resztę wody. Wyrabiaj przez 5 min., nakryj ściereczką i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Na oleju Kujawskim 3 ziarna zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż przez 3 min. Dodaj zioła, posiekane pomidory, sos sojowy, dopraw do smaku i przestudź.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez 3 min. Podziel ciasto na 10 kawałków i formuj małe placki. Na każdym połóż porcję farszu, szczelnie zaklej i uformuj kulę. Bułki wyłóż zlepieniem do dołu na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym Kujawskim 3 ziarna i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Bułki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz przez 25 min.
Porada:
Jeśli chcesz odgrzać bułeczki przed podaniem, wystarczy skropić je niewielką ilością wody i podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
Pieczone bułeczki drożdżowe posypane czarnymi ziarnami i faszerowane mielonym mięsem, wcześniej obsmażonym na Kujawskim 3 ziarna - znakomitym oleju do smażenia, w którym znajdziecie innowacyjne połączenie trzech zdrowych olejów: rzepakowego, lnianego i oleju z pestek dyni.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com