Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

 

Bułeczki bao to jeden z klasyków kuchni Dalekiego Wschodu. To gotowane na parze pszenne pieczywo jest popularne nie tylko w Chinach, gdzie je wymyślono, ale także w Japonii, na Tajwanie, czy w Indonezji. Bao do złudzenia przypominają nasze pampuchy, chociaż nieco inaczej je się formuje i przede wszystkim zwykle podaje na wytrawnie. Tutaj tak naprawdę mamy tyle możliwości, ile tylko przyjdzie nam do głowy. Już kiedyś przygotowałem dla Was przepis na bułeczki z pulled pork, jednakże dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami smakowitą wegańską alternatywą na bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki. Dodatkowo postanowiłem przygotować je z dodatkiem zielonej herbaty matcha, dzięki czemu mają piękny kolor!

Przygotowanie bułeczek bao jest banalnie proste. Z mąki, wody oraz drożdży zagniatamy ciasto, które po wyrośnięciu dzielimy na porcje i formujemy w kształt płaskich placuszków. Następnie smarujemy je odrobiną oleju i składamy na pół, dzięki czemu po parowaniu można łatwo je nadziać ulubionymi dodatkami. Pieczywo najłatwiej przygotować w bambusowym koszyczku postawionym na garnek z gotującą się wodą. Jeśli jednak nie posiadacie takiego „urządzenia”, to metalowe sito lub gaza nawinięta na garnek również dadzą radę. Wystarczy wtedy przykryć bułeczki miską podczas gotowania, aby para nie uciekała.

Moje bułeczki bao nadziałem domowym kimchi z marchewki, na które przepis podałem Wam kilka dni wcześniej oraz chrupiącym tofu. Ten efekt uzyskamy, obtaczając plastry tego sojowego sera w dowolnej skrobi i smażąc na mocno rozgrzanym oleju. Tofu na sam koniec posmarowałem japońskim sosem teriyaki, aby nadać mu więcej smaku. Tak przygotowane bułeczki bao proponuję podać ze świeżą kolendrą. Jeśli za nią jednak nie przepadacie, to świetnie sprawdzi się tajska bazylia lub szczypior. Można również oprószyć je posiekanymi ziemnymi orzechami, czy wzbogacić ich smak o sriracha mayo. W każdej konfiguracji będą smakowały przepysznie!

PS. Bułeczki bao można przygotować z wyprzedzeniem i po ugotowaniu przechowywać je w lodówce przez 2-3 dni. Później wystarczy umieścić je na 2-3 minuty celem podgrzania. Dzięki temu możecie przygotować takie danie na świeżo w dowolnym momencie.

Zdjęcie - Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Składniki na bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki:

Bułeczki bao:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant (lub 14 g świeżych)
  • 275 ml letniej wody
  • odrobina oleju do posmarowania

 

Dodatkowo:

  • 400 g wędzonego tofu
  • 2-3 łyżki skrobi
  • olej do smażenia
  • ok. 100 ml sosu teriyaki
  • pęczek świeżej kolendry
  • ok. 250 g kimchi z marchewki z tego przepisu

Jak przygotować bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki?

Bułeczki bao

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, zieloną herbatę, sól, cukier oraz drożdże (ze świeżych należy zrobić najpierw rozczyn).
  2. Wlej letnią wodę i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę następnie przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto krótko zagnieć ponownie. Podziel je na 12 równych porcji i uformuj z nich kule. Każdą kulkę spłaszcz wałkiem na placek o średnicy 10-12 cm. 
  4. Kawałki ciasta posmaruj z wierzchu odrobiną oleju i złóż na pół. Ułóż je na kawałkach pociętego papieru do pieczenia. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  5. W garnku zagotuj wodę i ułóż koszyczek do gotowania na parze. W koszyczku ułóż bułeczki wraz z papierkami, zachowując niewielkie odstępy (po 3-4 sztuki na piętro). Bułeczki paruj przez 10 minut na dużym ogniu. (Jeśli nie posiadasz koszyczka bambusowego, to wykorzystaj gazę przywiązaną do wierzchu garnka oraz dużą miskę do przykrycia).
  6. Gotowe bułeczki bao zostaw w koszyczku i przygotuj tofu.

 

Dodatki

  1. Tofu pokrój na 5 mm plastry. Obtocz je dokładnie w skrobi.
  2. Na patelni rozgrzej olej i ułóż plastry tofu. Smaż je po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące. Następnie odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  3. Usmażone tofu posmaruj z każdej strony sosem teriyaki.
  4. Gotowe bułeczki bao delikatnie otwórz. Na spód nałóż kimchi z marchewki, następnie usmażone tofu oraz listki kolendry. Podawaj od razu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów