Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami

Zdjęcie - Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. W przepisie korzystam z jajek, jeśli jednak chcesz przygotować wegańską wersję brownie, to zamień je na aquafabę (wodę z ciecierzycy w ilości ok. 100 ml) i dodaj łyżkę mielonego lnu. Efekt będzie taki sam. Brownie zdecydowanie polecam do poniedziałkowej kawy. ;)

Zdjęcie - Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 20x30 cm
Brownie:

  • 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass
  • 3 jajka
  • 50 ml syropu klonowego, z agawy albo karobu
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ szklanki kakao
  • ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców


*
PRZYGOTOWANIE
Awokado poprzekrawaj i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, wbij jajka i wlej syrop klonowy. Zmiksuj na gładką masę. Kolejno dodaj mąkę migdałową, kakao, ksylitol lub erytrytol oraz sól. Całość zmiksuj ponownie.

Foremkę pokryj papierem do pieczenia i wylej gotową masę. Całość wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Gdy brownie osiągnie temperaturę pokojową, z puszki ze schłodzonym mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Dodaj do niej ksylitol lub erytrytol zmielony na puder i ubij mikserem. Wierzch brownie posmaruj śmietanką kokosową i udekoruj borówkami. Ciasto przechowuj w lodowce.

*

Zdjęcie - Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka pasterska
2

Zapiekanka pasterska

Patrycja Patrycja
Simply Food

Jagodzianki z kruszonką i serem

Jagodzianki z kruszonką i sere…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto pinacolada - ciasto z kokosowym kremem  budyniowym, ananasami i galaretką
4

Ciasto pinacolada - ciasto z k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Tarta na zimno z owocami
2

Tarta na zimno z owocami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik z białą czekoladą i jagodami
1

Sernik z białą czekoladą i jag…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik agarowy z malinami

Sernik agarowy z malinami

food² food²
Food Square

Dżem wiśniowy z amaretto

Dżem wiśniowy z amaretto

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty