Boczniaki w panierce z warzywami - wegetariański obiad

Smaczny i sycący wegetariański obiad, z boczniakami i z warzywami. Do tego dania wybieraj młode, delikatniejsze boczniaki. Warzywa gotowałam w małym garnku na parze, ziemniaki w wodzie, a na sitku brokuły i marchewkę.

To ekonomiczny i zdrowy sposób, na szybki obiad 🙂

Zdjęcie - Boczniaki w panierce z warzywami - wegetariański obiad - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Boczniki z warzywami w panierce panko

Składniki na boczniki w panierce panko
  • 250 g. młodych boczniaków
  • 1,5 szklanki panierki panko lub bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 8 małych ziemniaków
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz / sól / majeranek / czosnek granulowany
  • 2 łyżki startego, zamrożonego masła
  • olej do smażenia

Boczniki umyj i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp równomiernie solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Warzywa umyj i obierz. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę pokrój na plasterki.

Ziemniaki zalej wodą, dodaj niewielką ilość soli. Na sitku do gotowania na parze, połóż różyczki brokułu i marchewkę, sitko daj na garnek z ziemniakami. Ziemniaki gotuj do miękkości. Warzywa na sitku gotuj do czasu, aż będą al dente.

Boczniki zanurz kolejno, w rozkłóconym jajku i w panierce. Smaż z każdej strony na rumiano, na gorącym oleju.

Smażone boczniaki odkładaj na papierowy ręcznik, do osączenia.

Na gorące warzywa, rozłóż wiórki startego masła, posyp świeżo posiekanymi ziołami. Podawaj od razu z gorącymi bocznikami.  Smacznego 🙂

Zdjęcie - Boczniaki w panierce z warzywami - wegetariański obiad - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy