Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką

Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką
Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami80 dkg schabu środkowego
2 garście suszonych grzybów
8-10 wędzonych śliwek
1 duża cebula
2-3 łyżki mąki
smalec do smażenia
śmietana
sól, pieprz

Wykonanie:

  • grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody
  • schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto
  • w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski
  • dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
  • przed podaniem dodać do sosu zahartowaną śmietanę
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów