Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką
![Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką](/obrazek/duze/bitki-schabowe-w-sosie-z-suszonymi-grzybami-i-wedzona-sliwka-380584.jpeg)
![Zdjęcie: Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380584.jpeg)
Bitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam!
Składniki:
![Zdjęcie: Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380582.jpeg)
2 garście suszonych grzybów
8-10 wędzonych śliwek
1 duża cebula
2-3 łyżki mąki
smalec do smażenia
śmietana
sól, pieprz
Wykonanie:
- grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody
- schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto
- w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski
- dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
- przed podaniem dodać do sosu zahartowaną śmietanę
![Zdjęcie: Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380583.jpeg)