Biszkopt szpinakowy z kremem i truskawkami
Nie lubicie nudy ? W takim razie to zielone ciacho z truskawkami jest dla Was.
Bajeczne połączenie zieleni, bieli i czerwieni. Jest nie tylko smacznie, ale i pięknie.
Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku.
Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne.
Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości. I z całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu.
PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY
Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Zielony biszkopt:
Krem mascarpone:
Dodatkowo:
PRZYGOTOWANIE
1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony.
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych na puszystą masę jajek, dodać rozdrobniony szpinak - wymieszać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie składniki.
Masę przelać do blachy o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia.
2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać.
Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę i połączyć składniki.
Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do mascarpone. Całość delikatnie wymieszać.
Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt.
3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż 200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie.
Ciasto wstawić do lodówki.
4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nią truskawki na cieście.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Bajeczne połączenie zieleni, bieli i czerwieni. Jest nie tylko smacznie, ale i pięknie.
Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku.
Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne.
Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości. I z całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu.
PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY
Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Zielony biszkopt:
- 300 g mrożonego szpinaku - brykiet
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
- 150 g białej czekolady
- 375 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa
PRZYGOTOWANIE
1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony.
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych na puszystą masę jajek, dodać rozdrobniony szpinak - wymieszać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie składniki.
Masę przelać do blachy o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia.
2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać.
Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę i połączyć składniki.
Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do mascarpone. Całość delikatnie wymieszać.
Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt.
3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż 200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie.
Ciasto wstawić do lodówki.
4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nią truskawki na cieście.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego !