Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami
Do biszkoptu makowego z kremem i brzoskwiniami użyłam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Przygotowuję ciasto na oleju, ponieważ dłużej zachowuje świeżość, jest bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze.
Składniki na biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami:
na formę o rozmiarach 20×30 cm
Biszkopt:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g suchego maku mielonego
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 50 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka “z górką” proszku do pieczenia
Krem:
- 600 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- 4 łyżeczki “z górką” żelatyny
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- syrop z brzoskwiń w puszce do nasączenia biszkoptów
- 100 g mieszanki do posypania ciasta (np. posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz czekolada tarta)
Jak upiec biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami?
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania dodajemy cukier partiami – łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukru – miksujemy przez ok. 15-20 s. i dopiero dodajemy kolejną łyżkę.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka, cały czas miksując, ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaję pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.
Do ubitych jajek wsypujemy partiami przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz mielonym makiem. Całość mieszamy szpatułką, nie miksujemy. Na koniec wlewamy olej Kujawski i delikatnie mieszamy.
Masę na biszkopt makowy przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C do tzw. “suchego patyczka” przez ok. 20-30 min. Tryb “góra-dół” bez termoobiegu.
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie podgrzać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! żelatyny nie można zagotować.
Śmietankę 30% ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę ubitego kremu i energicznie wymieszać, a następnie zahartowaną żelatynę wlać do ubitego kremu i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Odłożyć do mniejszej miski 1/4 część kremu. Do pozostałej części dodać odsączone na sicie oraz pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki i wymieszać szpatułką.
Przestudzony biszkopt makowy przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć syropem z brzoskwiń i posmarować kremem z brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem, który również nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć odłożoną część kremu bez brzoskwiń i rozsmarować na wierzchu. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi z posiekanymi orzeszkami i startą czekoladą.
Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez całą noc.
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: średnio trudne