Bigos jesienny

Bigos wyszedł wspaniały. Nawet najmłodsza "pipka" rodziny spróbowała czegoś innego. Wsadzała łapkę w talerz, obserwowała czy się na nią patrzę, puszczała porozumiewawcze spojrzenie trzepocząc rzęsami i mówiła: mniam, mniam, mniam. Pozwoliłam spróbować.

Przede wszystkim kupujcie kapustę ze sprawdzonego źródła i najlepiej z beczki. Te z woreczków foliowych nadają się na surówki.

Sporą część zamroziłam i na pewno przyda się na jesienne, deszczowe dni.

3 kg kiszonej kapusty

60 dag wieprzowiny

50 dag wołowiny

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy wiejskiej

20 dag słoniny

3 cebule

5 grzybków suszonych

3 szt. listka laurowego

3 łyżki pasty pomidorowej

sól, pieprz do smaku

Kapustę włożyć do gara z wodą i ugotować. Wodę odcedzić.

Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Wyjąć skwarki.

Mięso pokroić w duże kawałki i podgotować w garnku z osoloną wodą i listkiem laurowym. Boczek i kiełbaskę pokroić w plastry i przesmażyć na stopionej słonince. Podgotowane mięso wrzucić na patelnię z plastrami cebuli. Przesmażyć, co jakiś czas mieszając.

Do kapusty wlać wywar z mięsa. Dodać przesmażone mięso, boczek, kiełbasę i grzybki suszone.Wlać resztki oleju, które zostały ze smażenia. Kapustę gotować na małym ogniu 3 godziny.

Po ugotowaniu bigosu nie doprawiam. Czekam aż wystygnie i na drugi dzień ponownie wszystko wstawiam na "mały ogień". Daję czas na przegryzienie się wszystkich składników. Wtedy dokładnie wiem ile mogę dodać soli, pieprzu i pasty pomidorowej.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy drożdżowe z jabłkami
3

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kluski szare
2

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami
2

Smażony ser z sosem tatarskim…

food² food²
Food Square

Makaron z burratą i prosciutto
2

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu