Bigos jesienny

Bigos wyszedł wspaniały. Nawet najmłodsza "pipka" rodziny spróbowała czegoś innego. Wsadzała łapkę w talerz, obserwowała czy się na nią patrzę, puszczała porozumiewawcze spojrzenie trzepocząc rzęsami i mówiła: mniam, mniam, mniam. Pozwoliłam spróbować.

Przede wszystkim kupujcie kapustę ze sprawdzonego źródła i najlepiej z beczki. Te z woreczków foliowych nadają się na surówki.

Sporą część zamroziłam i na pewno przyda się na jesienne, deszczowe dni.

3 kg kiszonej kapusty

60 dag wieprzowiny

50 dag wołowiny

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy wiejskiej

20 dag słoniny

3 cebule

5 grzybków suszonych

3 szt. listka laurowego

3 łyżki pasty pomidorowej

sól, pieprz do smaku

Kapustę włożyć do gara z wodą i ugotować. Wodę odcedzić.

Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Wyjąć skwarki.

Mięso pokroić w duże kawałki i podgotować w garnku z osoloną wodą i listkiem laurowym. Boczek i kiełbaskę pokroić w plastry i przesmażyć na stopionej słonince. Podgotowane mięso wrzucić na patelnię z plastrami cebuli. Przesmażyć, co jakiś czas mieszając.

Do kapusty wlać wywar z mięsa. Dodać przesmażone mięso, boczek, kiełbasę i grzybki suszone.Wlać resztki oleju, które zostały ze smażenia. Kapustę gotować na małym ogniu 3 godziny.

Po ugotowaniu bigosu nie doprawiam. Czekam aż wystygnie i na drugi dzień ponownie wszystko wstawiam na "mały ogień". Daję czas na przegryzienie się wszystkich składników. Wtedy dokładnie wiem ile mogę dodać soli, pieprzu i pasty pomidorowej.

Przepisy z tych kategorii

Coleslaw z czerwonej kapusty i buraków
2

Coleslaw z czerwonej kapusty i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Coleslaw
2

Coleslaw

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
2

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą

Gulasz czosnkowy z kapustą, fa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu
2

Uszka z farszem grzybowym do w…

food² food²
Food Square