Białe szparagi w beszamelu

W sezonie szparagowym wszyscy chętnie grają w zielone, bo białe trochę straszą jak z Hatifnaty z Muminków. Ale musicie mi zaufać, białe szparagi też są godne uwagi, tylko droga koleżanko i przyjacielu do szczęścia potrzeba im trochę beszamelu. Warto go urozmaicić o musztardę i to niekoniecznie po obiedzie.

Żeby nie owijać w bawełnę szybko dodam, że szparagi owijamy w Mortadelę lub inną szynkę i zapiekamy pod beszamelem z serem pleśniowym. W tym czasie nalewamy kieliszek wina. Na koniec do ozdoby pistacje i żurawina.

Białe szparagi w beszamelu

  • pęczek białych szparagów
  • kilka plastrów Mortadeli lub innej szynki
  • kilka plastrów sera Brie, Camemberta lub koziego
  • garść pistacji
  • żurawina w słoiku
  • 2 łyżki oliwy (u mnie cytrynowej)
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  1. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Formę żaroodporną smarujemy 1/3 beszamelu. Szparagi obieramy ze skórki i odcinamy twarde końcówki.
  4. Szparagi dzielimy na trójki i owijamy je w szynkę. Układamy ciasno w formie i przykrywamy resztą beszamelu. Z wierzchu kładziemy plastry sera.
  5. Wystające główki szparagów skrapiamy cytrynową oliwą. Szparagi pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  6. Podajemy je z żurawiną i posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Białe szparagi w beszamelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos tatarski z kaparami
2

Sos tatarski z kaparami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
2

Kotlety z ziemniaków i bocznia…

figmara figmara
figowe smaki

Zdrowa zupa z ogórków kiszonych

Zdrowa zupa z ogórków kiszonyc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Soczewica z miso i szpinakiem
1

Soczewica z miso i szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wytrawne babeczki z cukinią
3

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą
3

Biała pizza z kurkami, boczkie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Quiche Lorraine … bez ciasta
3

Quiche Lorraine … bez ciasta

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty