Białe szparagi w beszamelu

W sezonie szparagowym wszyscy chętnie grają w zielone, bo białe trochę straszą jak z Hatifnaty z Muminków. Ale musicie mi zaufać, białe szparagi też są godne uwagi, tylko droga koleżanko i przyjacielu do szczęścia potrzeba im trochę beszamelu. Warto go urozmaicić o musztardę i to niekoniecznie po obiedzie.

Żeby nie owijać w bawełnę szybko dodam, że szparagi owijamy w Mortadelę lub inną szynkę i zapiekamy pod beszamelem z serem pleśniowym. W tym czasie nalewamy kieliszek wina. Na koniec do ozdoby pistacje i żurawina.

Białe szparagi w beszamelu

  • pęczek białych szparagów
  • kilka plastrów Mortadeli lub innej szynki
  • kilka plastrów sera Brie, Camemberta lub koziego
  • garść pistacji
  • żurawina w słoiku
  • 2 łyżki oliwy (u mnie cytrynowej)
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  1. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Formę żaroodporną smarujemy 1/3 beszamelu. Szparagi obieramy ze skórki i odcinamy twarde końcówki.
  4. Szparagi dzielimy na trójki i owijamy je w szynkę. Układamy ciasno w formie i przykrywamy resztą beszamelu. Z wierzchu kładziemy plastry sera.
  5. Wystające główki szparagów skrapiamy cytrynową oliwą. Szparagi pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  6. Podajemy je z żurawiną i posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Białe szparagi w beszamelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zielony talerz z chrupiącymi krewetkami. Zjeść wiosnę!

Zielony talerz z chrupiącymi k…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu
1

Sałata cezar wegańska z grillo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
2

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bakłażany z czosnkiem
3

Bakłażany z czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti Carbonara ze szparagami

Spaghetti Carbonara ze szparag…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami

Tarta z ciasta francuskiego ze…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie!

Szparagi z jajkami, pomidorami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami

Jajka po benedyktyńsku ze szpa…

food² food²
Food Square

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni