Białe szparagi w beszamelu

W sezonie szparagowym wszyscy chętnie grają w zielone, bo białe trochę straszą jak z Hatifnaty z Muminków. Ale musicie mi zaufać, białe szparagi też są godne uwagi, tylko droga koleżanko i przyjacielu do szczęścia potrzeba im trochę beszamelu. Warto go urozmaicić o musztardę i to niekoniecznie po obiedzie.

Żeby nie owijać w bawełnę szybko dodam, że szparagi owijamy w Mortadelę lub inną szynkę i zapiekamy pod beszamelem z serem pleśniowym. W tym czasie nalewamy kieliszek wina. Na koniec do ozdoby pistacje i żurawina.

Białe szparagi w beszamelu

  • pęczek białych szparagów
  • kilka plastrów Mortadeli lub innej szynki
  • kilka plastrów sera Brie, Camemberta lub koziego
  • garść pistacji
  • żurawina w słoiku
  • 2 łyżki oliwy (u mnie cytrynowej)
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  1. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Formę żaroodporną smarujemy 1/3 beszamelu. Szparagi obieramy ze skórki i odcinamy twarde końcówki.
  4. Szparagi dzielimy na trójki i owijamy je w szynkę. Układamy ciasno w formie i przykrywamy resztą beszamelu. Z wierzchu kładziemy plastry sera.
  5. Wystające główki szparagów skrapiamy cytrynową oliwą. Szparagi pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  6. Podajemy je z żurawiną i posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Białe szparagi w beszamelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
2

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bakłażany z czosnkiem
3

Bakłażany z czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Krucha tarta z bobem, frankfur…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pomidorowa kasza bulgur
1

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku