Biała kiełbasa ze smażoną cebulką w białym winie
            
Składniki:
- 150 ml wytrawnego białego wina
 - 4 kiełbasy białe parzone
 - 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
 - 2 kulki ziela
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
 - 1 łyżeczka suszonego majeranku
 - 1 liść laurowy
 - kilka gałązek rozmarynu
 
Na 4 łyżkach oleju podsmażamy cebulę na małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy wędzoną paprykę i majeranek. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki rozmarynu, mieszamy i podlewamy winem. Dodajemy białe kiełbaski i czekamy, aż wino odrobinę odparuje. Następnie przykrywamy całość i dusimy na wolnym ogniu kolejnych 10-15 min.