Bezmięsny pasztet grzybowy

Bezmięsny pasztet grzybowy

Zdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od jakiegoś czasu ciągnie mnie w stronę różnych bezmięsnych smarowideł do pieczywa. Chodzę do ekosklepów i kupuje pasztety z pestek dyni i marchewki.

Zdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przyszedł czas na wyrób własny, podyktowanym impulsem chwili i jesienną ochotą na grzybowy smak. „Pasztet” bez mięsa, wegański, idealny na grzance w komplecie z dobrym kiszonym ogórkiem:)

Zdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie spory słoiczek pasztetu (ok. 1/2 l).

Zdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bezmięsny pasztet grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kaszę ugotuj do zupełnej miękkości, ma się rozpadać. Pozostaw ją przez chwilę na małym ogniu, aby odparował z niej nadmiar wody. Odstaw do ostygnięcia.

Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, ma być zupełnie miękka. Smaż ja na małym ogniu, aż zacznie się awet nieco karmelizować. Dodaj do niej rozmaryn i tymianek. Dodaj do kaszy.

Grzyby suszone namocz w niewielkiej ilości wody.

Na tej samej patelni smaż partiami pokrojone grzyby. Ogień musi być spory, aby się ładnie zarumieniły. Nie wkładaj za jednym razem zbyt wielu grzybów na patelnię- będą się dusić-tego nie chcemy- chodzi o smażenie na złoty, jasno brązowy kolor. Do ostatniej partii pieczarek dodaj pokrojone suszone grzyby. Przesmaż razem.

Kaszę z cebulą i usmażone (ostudzone) grzyby włóż do dużej miski. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masz, dodaj także płatki drożdżowe (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dają głębszy smak, trochę jak po dodaniu parmezanu). Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem- pasztet. Doprawienie jest bardzo ważne, chcemy uzyskać wyrazisty, lekko korzenny (za sprawą pieprzu i gałki) smak. Gotowy pasztet przechowuj w lodówce.

Kategorie przepisów