Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym
Znacie jagielniki? To chyba moje ulubione ciasta, zaraz po sernikach. Zresztą nazywa się je też jaglanymi sernikami, bo swoją konsystencją przypominają te ostatnie – ale są nieco bardziej kremowe. Tym razem mam dla Was korzenny, aksamitny wegański jagielnik jabłkowy z karmelem daktylowym. Jest doskonały!
Pyszne ciasto z kaszy jaglanej
Kasze jaglaną uwielbiam w każdej postaci, ale najbardziej chyba właśnie na słodko. Rozgotowana do miękkości w mleczku kokosowym smakuje prawie jak sernik. Takie ciasto można robić w wersji na zimno lub pieczone – i przepis na to ostatnie mam dla Was dzisiaj. Do tego pyszny, orzechowy “karmel” daktylowy, który będzie śnił Wam się po nocach i prażone jabłka. To zdrowe ciasto, które każdemu zasmakuje każdemu, pełne wartościowych składników odżywczych, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu i wegańskie. I najważniejsze – przepyszne!
Wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym
Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia + 2 godziny namaczania i chłodzenia
Średnica tortownicy: 20 cm
Składniki na jagielnik:
¾ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki erytrolu
250 ml schłodzonego mleka kokosowego (co najmniej 80% kokosa)
1 łyżka oleju roślinnego
Sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru i kardamonu
1 obrane jabłko
Składniki na karmel:
120 g daktyli
5 łyżek masła orzechowego
Składniki na duszone jabłka:
1 łyżka oleju
2 obrane jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka: cynamonu, kardamonu, imbiru
2 – 3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Daktyle wrzucamy do szklanki i zalewamy wodą do pełna. Odstawiamy na minimum 2 godziny lub na noc.
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę i stanie się miękka (około 15 minut). Odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy z pozostałymi składnikami, oprócz jabłka. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Masa będzie się ruszać, tak ma być. Po wystygnięciu chowamy do lodówki.
Przygotowujemy karmel. Blendujemy daktyle z masłem orzechowym i połową wody, w której się moczyły. Wykładamy karmel na jagielnik.
Jabłka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, mieszamy i smażymy pod przykryciem do miękkości około 5 minut. Dodajemy orzechy i syrop klonowy, smażymy jeszcze chwilę. Wykładamy na jagielnik.
Smacznego!Ten i inne super przepisy z wykorzystaniem drożdży znajdziecie też w Kotle
Magazyn Kocioł to super ebook kwartalny wydawany przez dolnośląskich blogerów kulinarnych. W każdym numerze znajdziecie przepisy z wykorzystaniem dwóch bohaterów i regionalnego produktu, wywiad i opowieść przesiedleńczą. Każdy numer jest do pobrania całkowicie za darmo – zimowe wydanie obfituje w pomysły na jabłka i drożdże i możecie go pobrać tutaj.