Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

 

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie!

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto

Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Można w ten sposób stworzyć niskowęglowodanową i bezglutenową carbonarę, bolognese czy jakąkolwiek inną pastę. Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii.

Ja dodałam do mojej wersji krewetek i podsmażonej cykorii, co tworzy szybkie, proste i bardzo zdrowe danie. Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Spróbujcie, a pokochacie 🙂

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Ilość: 1-2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 8-10 obranych krewetek tygrysich
  • 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  • 8-10 listków cykorii
  • 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową)
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ szklanki wody lub białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz, suszona chilli

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na makaron, używając spiralizera lub tarki do jullienne. Odstawiamy. Krewetki odmrażamy. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy chwile czosnek i dorzucamy krewetki i cykorię. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy sola, pieprzem, 1 łyżką natki i chilli. Dodajemy makaron z cukinii i smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidorki, rukole i mieszamy. Przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu!

Przepisy z tych kategorii

Brownie z batatów (bez pieczenia)

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuszki jaglane z jabłkiem
1

Racuszki jaglane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pudding z tapioki
1

Pudding z tapioki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kokosowe batoniki proteinowe
2

Kokosowe batoniki proteinowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Naleśniki zapiekane z łososiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Czekoladowy hummus
1

Czekoladowy hummus

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Surówka z białej kapusty z ziołami

Surówka z białej kapusty z zio…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni