Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

 

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie!

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto

Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Można w ten sposób stworzyć niskowęglowodanową i bezglutenową carbonarę, bolognese czy jakąkolwiek inną pastę. Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii.

Ja dodałam do mojej wersji krewetek i podsmażonej cykorii, co tworzy szybkie, proste i bardzo zdrowe danie. Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Spróbujcie, a pokochacie 🙂

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Ilość: 1-2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 8-10 obranych krewetek tygrysich
  • 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  • 8-10 listków cykorii
  • 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową)
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ szklanki wody lub białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz, suszona chilli

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na makaron, używając spiralizera lub tarki do jullienne. Odstawiamy. Krewetki odmrażamy. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy chwile czosnek i dorzucamy krewetki i cykorię. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy sola, pieprzem, 1 łyżką natki i chilli. Dodajemy makaron z cukinii i smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidorki, rukole i mieszamy. Przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu!

Przepisy z tych kategorii

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Błyskawiczny koktajl z moreli i banana + film

Błyskawiczny koktajl z moreli…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sałatka z ryżem i krewetkami
1

Sałatka z ryżem i krewetkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar
1

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Hummus z bobem
1

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron z burratą i prosciutto
2

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
8

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mango Pineapple Bowl
1

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem
2

Coleslaw z młodej kapusty z dy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj