Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

 

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie!

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto

Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Można w ten sposób stworzyć niskowęglowodanową i bezglutenową carbonarę, bolognese czy jakąkolwiek inną pastę. Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii.

Ja dodałam do mojej wersji krewetek i podsmażonej cykorii, co tworzy szybkie, proste i bardzo zdrowe danie. Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Spróbujcie, a pokochacie 🙂

Zdjęcie - Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Ilość: 1-2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 8-10 obranych krewetek tygrysich
  • 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  • 8-10 listków cykorii
  • 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową)
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ szklanki wody lub białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz, suszona chilli

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na makaron, używając spiralizera lub tarki do jullienne. Odstawiamy. Krewetki odmrażamy. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy chwile czosnek i dorzucamy krewetki i cykorię. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy sola, pieprzem, 1 łyżką natki i chilli. Dodajemy makaron z cukinii i smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidorki, rukole i mieszamy. Przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu!

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fas…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kiełbasą

Sałatka z kiełbasą

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi
1

Fasolka po bretońsku z ogórkam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

Grillowane szparagi z sosem cz…

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka z kuskusem, burakami i fetą
1

Sałatka z kuskusem, burakami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską

Kiełbasy smażone z cebulą i mu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Białe szparagi w beszamelu

Białe szparagi w beszamelu

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu
1

Sałata cezar wegańska z grillo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
2

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bakłażany z czosnkiem
3

Bakłażany z czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku