Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią
Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie!
Pyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto
Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Można w ten sposób stworzyć niskowęglowodanową i bezglutenową carbonarę, bolognese czy jakąkolwiek inną pastę. Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii.
Ja dodałam do mojej wersji krewetek i podsmażonej cykorii, co tworzy szybkie, proste i bardzo zdrowe danie. Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Spróbujcie, a pokochacie ?
Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią
Ilość: 1-2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 8-10 obranych krewetek tygrysich
- 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
- 8-10 listków cykorii
- 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową)
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ szklanki wody lub białego wina
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz, suszona chilli
Przygotowanie:
Cukinię trzemy na makaron, używając spiralizera lub tarki do jullienne. Odstawiamy. Krewetki odmrażamy. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy chwile czosnek i dorzucamy krewetki i cykorię. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy sola, pieprzem, 1 łyżką natki i chilli. Dodajemy makaron z cukinii i smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidorki, rukole i mieszamy. Przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego!
Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu!