Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej i posłodziłem cukrem kokosowym, który nadaje wspaniałego karmelowego smaku. Gorąco polecam, bo to ciacho wprost stworzone na jesień!
PS. W wersji dla leniwych można również użyć bardzo dojrzałych gruszek i uniknąć ich gotowania, chociaż wtedy nie będą tak pięknie pachniały cynamonem i goździkami.
Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20-23 cm
Ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli


Gruszki w syropie:
  • 6 gruszek
  • 100 g cukru (u mnie erytrytol)
  • 600 m wody
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 goździków
  • sok 1 cytryny





* PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto.

Ciasto Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i następnie zmiksuj z miękkim masłem (o temperaturze pokojowej). Żółtka oddziel od białek i dodaj do czekoladowej masy. Wsyp cukier i ubij ponownie. Do masy dodaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, kakao, sodę, sól i cynamon. Zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszając je już tylko delikatnie łyżką. Masę wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. W cieście ułóż gruszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 70-80 minut (do suchego patyczka).
*

Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami
1

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tarta z jagodami i jabłkiem

Tarta z jagodami i jabłkiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami

Ciasto z mąki pełnoziarnistej…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)
1

Deser jagodowy bez pieczenia (…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernikobrownie z malinami
1

Sernikobrownie z malinami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake