Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie
To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej i posłodziłem cukrem kokosowym, który nadaje wspaniałego karmelowego smaku. Gorąco polecam, bo to ciacho wprost stworzone na jesień!
PS. W wersji dla leniwych można również użyć bardzo dojrzałych gruszek i uniknąć ich gotowania, chociaż wtedy nie będą tak pięknie pachniały cynamonem i goździkami.
*
SKŁADNIKI
na tortownicę o średnicy 20-23 cm
Ciasto:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 3 jajka
- 100 g cukru kokosowego
- 200 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
Gruszki w syropie:
- 6 gruszek
- 100 g cukru (u mnie erytrytol)
- 600 m wody
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 goździków
- sok 1 cytryny
* PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto.
Ciasto Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i następnie zmiksuj z miękkim masłem (o temperaturze pokojowej). Żółtka oddziel od białek i dodaj do czekoladowej masy. Wsyp cukier i ubij ponownie. Do masy dodaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, kakao, sodę, sól i cynamon. Zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszając je już tylko delikatnie łyżką. Masę wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. W cieście ułóż gruszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 70-80 minut (do suchego patyczka).
*