Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • cukier
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 3 ząbki czosnku

na uszka:

  • 300 g ugotowanej wołowiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • olej Kujawski 

Przygotowanie

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

 

Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.

 

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

 

Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.

 

Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.

 

 

Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów