Barszcz czerwony z uszkami
Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- cukier
- 1 szklanka kwasu buraczanego
- 3 ząbki czosnku
na uszka:
- 300 g ugotowanej wołowiny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- niecała szklanka ciepłej wody
- olej Kujawski
Przygotowanie
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.
Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.
Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.
Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl