Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi
Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na barszcz:
  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 cebulka
  • 5 kawałków suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
na kluski:
  • 300 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godz. Do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu do czasu upieczenia buraków.


Gdy buraki wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gorącego bulionu wyjmujemy jarzyny. Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 min. od momentu wrzenia, a następnie przykrywamy i zostawiamy na noc.


Na drugi dzień bulion przecedzamy i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem.


Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką. Porcje ciasta wrzucamy łyżką do osolonego wrzątku. Gotujemy 2 min. od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.


Porada:

Ugotowanych jarzyn nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów