Barszcz czerwony z uszkami

Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • cukier
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 3 ząbki czosnku
na uszka:
  • 300 g ugotowanej wołowiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • Kujawski tłoczony na zimno
Przygotowanie

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.


Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.


Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.


Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.


Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.


Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Przepisy z tych kategorii

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane malinowe
2

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat