Barszcz czerwony z uszkami

Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • cukier
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 3 ząbki czosnku
na uszka:
  • 300 g ugotowanej wołowiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • Kujawski tłoczony na zimno
Przygotowanie

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.


Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.


Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.


Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.


Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.


Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Przepisy z tych kategorii

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
1

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
2

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pieczona okra z zatarem

Pieczona okra z zatarem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zielony detoks

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj