Barszcz czerwony z uszkami

Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • cukier
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 3 ząbki czosnku
na uszka:
  • 300 g ugotowanej wołowiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • Kujawski tłoczony na zimno
Przygotowanie

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.


Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.


Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.


Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.


Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.


Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Przepisy z tych kategorii

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batat…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kuskus z krewetkami chimichurri

Kuskus z krewetkami chimichurr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
1

Udka kurczaka zapiekane w sosi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem
1

Ananasowo-ogórkowa sałatka z b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron z kurczakiem i cukinią

Makaron z kurczakiem i cukinią

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kalafior w orientalnych przyprawach
2

Kalafior w orientalnych przypr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust