Bananowe babeczki z czekoladą i truskawkami (bezglutenowe i bezcukrowe)
Ekspresowa przekąska lub deser. Babeczki nie są mocno słodkie,a przyjemny smak jest nadawany im przez banany, które świetnie łączą się z czekoladowym aromatem. Te małe wypieki wykończyłam polewą czekoladową i udekorowałam truskawkami, chociaż chętnie wypróbowałabym wersję ze świeżymi malinami lub jagodami. Myślę, że zajadanie się "czystymi" babeczkami, tylko posmarowanymi masłem orzechowym, to też znakomity pomysł :)
Bananowe babeczki z czekoladą i truskawkami
/9 babeczek/
100g mąki kukurydzianej
100g mąki gryczanej
3 łyżki kakao
1 łyżki sody oczyszczonej
3 banany
2 jajka
70g masła
do podania:
60g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
9 truskawek
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masło rozpuścić i ostudzić.
W jednej misce rozgnieść widelcem banany, dodać jajka i odpowiednio przygotowane masło. Wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać obie mąki, kakao i sodę. Połączyć łyżką zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do papilotem w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić babeczki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić. Przygotowaną polewą polać babeczki. Udekorować truskawkami.