Bakłażanowa muhammara z grilla

Lato to czas grilla i naprawdę warto położyć na niego bakłażana! Odwięczy się Wam pyszną, aksamitną konsystencją i cudownie dymnym posmakiem. Wydrążcie go potem, dodajcie grillowaną paprykę i dodatki, a powstanie ta bakłażanowa muhammara z grilla, która będzie fantastycznym dodatkiem do innych smakowitości albo genialną pastą do chleba. Najlepsze, że nie musicie wcale czekać na grilla, żeby ją zrobić, bo wystarczy Wam też piekarnik!
Bakłażanowa muhammara z grilla
Ilość porcji: 4b
Makro w porcji: 283 kcal/ T: 20 / W: 22 / Białko: 6,6 / Błonnik: 7,9
Czas przygotowania: 1 godzina
Rodzaj: wegańskie, bez glutenu
Składniki na bakłażanową muhammara z grilla:
- 3 małe bakłażany
- 2 papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tahini
- 90 g uprażonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 łyżka syropu klonowego
- Sok z 1 cytryny
Jak przygotować bakłażanową muhammara z grilla?
- Całe bakłażany i papryki skrop lekko oliwą i grilluj bezpośrednio na ruszcie około 30 – 40 minut, co jakiś czas przewracając. Możesz też upiec je w piekarniku przez 35-40 minut w 220 stopniach. Przełóż do miski i przykryj na 5 minut.
- Obierz warzywa ze skórki, usuń gniazda nasienne z papryk. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i lekko zblenduj. Pasta nie powinna być super gładka.
- Podawaj z pieczywem, posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
Lubisz takie pasty? Wypróbuj klasyczne baba ghanoush z bakłażana albo mój ulubiony hummus!