Bakłażanowa muhammara z grilla

Bakłażanowa muhammara z grilla

Lato to czas grilla i naprawdę warto położyć na niego bakłażana! Odwięczy się Wam pyszną, aksamitną konsystencją i cudownie dymnym posmakiem. Wydrążcie go potem, dodajcie grillowaną paprykę i dodatki, a powstanie ta bakłażanowa muhammara z grilla, która będzie fantastycznym dodatkiem do innych smakowitości albo genialną pastą do chleba. Najlepsze, że nie musicie wcale czekać na grilla, żeby ją zrobić, bo wystarczy Wam też piekarnik!

Zdjęcie - Bakłażanowa muhammara z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażanowa muhammara z grilla

Ilość porcji: 4b

Makro w porcji: 283 kcal/ T: 20 / W: 22 / Białko: 6,6 / Błonnik: 7,9

Czas przygotowania: 1 godzina

Rodzaj: wegańskie, bez glutenu

Składniki na bakłażanową muhammara z grilla:

  • 3 małe bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tahini
  • 90 g uprażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sok z 1 cytryny

Jak przygotować bakłażanową muhammara z grilla?

  • Całe bakłażany i papryki skrop lekko oliwą i grilluj bezpośrednio na ruszcie około 30 – 40 minut, co jakiś czas przewracając. Możesz też upiec je w piekarniku przez 35-40 minut w 220 stopniach. Przełóż do miski i przykryj na 5 minut.
  • Obierz warzywa ze skórki, usuń gniazda nasienne z  papryk. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i lekko zblenduj. Pasta nie powinna być super gładka.
  • Podawaj z pieczywem, posypaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

Lubisz takie pasty? Wypróbuj klasyczne baba ghanoush z bakłażana albo mój ulubiony hummus!

Zdjęcie - Bakłażanowa muhammara z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów