Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia


Zdjęcie - Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBabeczki zrobiłam wczoraj w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy. Babeczki są przepyszne.


Składniki:

6 sztuk daktyli medjool ( polecam bo mają niski indeks IG)

100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)

120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego

po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika

1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( opcjonalnie)

100 gram gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju z prażonych migdałów

1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)

skórka pomarańczy do smaku

sól kwiat soli


Przygotowanie:

Z daktyli wyjąć pestkę i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10-15 minut. Płatki owsiane uprażyć na patelni aż zaczną pachnieć orzechowo. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do malaksera. Dodać nasiona, wanilię, tahinę lub masło orzechowe i zmiksować. Masę przełożyć so silikonowych foremek, docisnąć. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.


Zdjęcie - Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy