Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia
Babeczki zrobiłam wczoraj w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy. Babeczki są przepyszne.
Składniki:
6 sztuk daktyli medjool ( polecam bo mają niski indeks IG)
100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego
po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika
1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( opcjonalnie)
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju z prażonych migdałów
1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)
skórka pomarańczy do smaku
sól kwiat soli
Przygotowanie:
Z daktyli wyjąć pestkę i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10-15 minut. Płatki owsiane uprażyć na patelni aż zaczną pachnieć orzechowo. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do malaksera. Dodać nasiona, wanilię, tahinę lub masło orzechowe i zmiksować. Masę przełożyć so silikonowych foremek, docisnąć. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.