Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki
PDF Button
Rosołek z azjatyckim twistem i pyszną wołowiną w słodkim sosie. Gorąco polecam.
Uwaga przed wykonaniem przepisu należy się wyposażyć w takie składniki jak sos sojowy, słodki sos chili, sos teriyaki, świeży imbir, makaron soba oraz trawę cytrynową.
W osolonej wodzie gotujemy wołowinę z marchewką, cebulą i czosnkiem. Warzywa wyciągamy po 45 minutach gotowania. Wołowinę gotujemy 2-3 godziny na małym ogniu. Warzywa można wykorzystać do zupy lub odłożyć. Po ugotowaniu wołowinę wyciągamy i studzimy. Do zupy dodajemy sos sojowy, słodki sos chili, starty kawałek imbiru oraz trawę cytrynową, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Wystudzoną wołowinę kroimy w paski, zanurzamy w sosie teriyaki na 10 minut. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego, podsmażamy wołowinę z sosem przez 5 minut, na dużym ogniu. Na drugiej patelni, rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju sezamowego i przez 5 minut podsmażamy szpinak. Szpinak przed smażeniem należy opłukać, solimy go delikatnie na patelni, dopiero jak straci objętość. Na koniec smażenia do szpinaku dodajemy papryczkę chili. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Do gorącego bulionu dodajemy wołowinę, dodajemy szpinak oraz makaron, na wierzch delikatnie dodajemy żółtko i posypujemy je ziarnami sezamu. Całość należy zmieszać. Żółtko nada zupie kremowej konsystencji. Smacznego!