Amarantusowa tarta z owocami i bezą

Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po dłuższej nieobecności wracam do Was z wegańską i bezglutenową tartą wypełnioną po brzegi morelami i malinami.
Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Amarantusowa tarta z owocami i bezą/ przepis własny, składniki na 1 blaszkę do tarty o średnicy 24 cm/
spód do tarty
- 150 g mąki z amarantusa
- 50 g amarantusa ekspandowanego
- 40 g mąki jaglanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 125 ml oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli

nadzienie:
- 400 g moreli
- 50 g malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ewentualnie 1 łyżka syropu z agawy

beza:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Z mąki, amarantusa, syropu z agawy, płynnego oleju kokosowego, wody i soli zagniatam ciasto.Jest dosyć klejące. Wylepiam nim spód formy na tartę i wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.W tym czasie myję owoce. Maliny wrzucam do dużej miski, morele zaś pozbawiam pestek i dodaję do naczynia w którym są już maliny, posypuję mąką ziemniaczaną i ewentualnie dosładzam syropem z agawy- jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie.Spód tarty nakłuwam widelcem i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (z termoobiegiem)Powinien mieć złoty kolor.Na podpieczony spód przekładam morelowo-malinowe nadzienie.W dużej misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy masa będzie już sztywna, partiami dodaję cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną.Ubitą masę z białek przekładam na wierzch ciasta i piec przez 20 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawiam termoobieg na 60 stopni i suszę bezę jeszcze przez około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i dokładnie schłodzam przed krojeniem.Smacznego!:)
Zdjęcie - Amarantusowa tarta z owocami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Ostry sos z dyni i brzoskwiń
2

Ostry sos z dyni i brzoskwiń

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane brzoskwinie oraz o dolach i niedolach blogerki kulinarnej

Karmelizowane brzoskwinie oraz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sernik z brzoskwiniami i bezą
1

Sernik z brzoskwiniami i bezą

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami

Wątróbka z karmelizowanymi brz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Różana tarta z brzoskwiniami

Różana tarta z brzoskwiniami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami

Ostatnie tchnienie lata: tarta…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z miodem i rodzynkami
1

Ciasteczka owsiane z miodem i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru

Ciasteczka słonecznikowe, bez…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla
1

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny