Porady kulinarne
-
Makaron jajeczny - jakie są włoskie zasady jego przygotowania?
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.
-
Spaghetti - jakiego mięsa użyć?
Według mnie spaghetti najlepsze wychodzi z mieszanego mięsa wieprzowo -wołowego. Sama wołowina jest zbyt sucha, a sama wieprzowina zbyt tłusta, ale razem uzupełniają się doskonale
-
Gnocchi - jakie składniki?
Składnikami klasycznego gnocchi są: mięsiste ziemniaki, mąka, jajko, sól.
-
Pizza - jak sprawdzić, czy jest już gotowa?
Jeśli chcesz sprawdzić czy pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważ od spodu i sprawdź czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak – wyjmijy. Z reguły trwa to w tradycyjnych piekarnikach od 10 do 15 minut w zależności od wielkości pizzy