Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Tym razem zrobiłam wersję z serem. Przed podaniem naleśniki jeszcze podpiekłam na małej ilości masła i na syropie z brzoskwiń. Takie na ciepło podałam z brzoskwiniami i sosem czekoladowym. Były naprawdę pyszne :-)
Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa.
Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie.
W tym przepisie możecie eksperymentować z użyciem różnych suszonych owoców (żurawin, śliwek itp), a także różnych orzechów. Taki sos podać możecie także do wędlin na zimno, szczególnie tych w świątecznym klimacie.
Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak wierne rzesze fanów, że nikogo już nie dziwi dodanie marchwi do słodkich wypieków. W ślad za nią poszły również buraki czy cukinia. Nie wiedzieć jednak czemu całkiem bliska…
Do wąskiego i wysokiego naczynia wkładamy żółtko. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej oraz szczyptę soli. Końcówkę ręcznego blendera umieszczamy na dnie naczynia i zaczynamy miksować. Gdy masa zaczyna emulgować, powoli podnosimy blender w górę, miksując dalej. Miksujemy do uzyskania majonezu...
Konopie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, cebulę przekrojoną na pół, liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie usuwamy cebulę oraz przyprawy i miksujemy zupę.
Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem...
Grzyby mielimy w młynku lub malakserze i zalewamy ½ szklanki wody. Odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy mocno ciepłą, ale nie gorącą wodę, zarabiając ciasto. Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Pieczarki ścieramy na tarce, a cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy pieczarki z cebulą. Dodajemy zmielone grzyby razem z wodą i dusimy do całkowitego zredukowania się płynu. Doprawiamy do smaku i studzimy...
Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Dodajemy starty imbir, miód, olej, sok wyciśnięty z cytryny, sól oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.
Osuszoną szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. (Można odstawić na noc do lodówki)...
W szerokim naczyniu mieszamy sos sojowy, 60 ml oleju Kujawski, syrop klonowy, skórkę otartą i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i sok z cytryny. W marynacie zanurzamy kawałki łososia i odstawiamy na 10 minut.Na pozostałym oleju smażymy szpinak. Gdy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak posypujemy migdałami i mieszamy...
Na oleju Kujawski podsmażamy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Gdy zmiękną, wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą. Soczewicę powinna przykrywać 1-cm warstwa wody. Gotujemy do miękkości.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki ryżowe i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Przestudzoną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem...
Cebulę kroimy w półtalarki i dusimy powoli na średnio rozgrzanym oleju.
Gdy cebula jest już miękka, podlewamy ją octem balsamicznym, a po minucie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty (lub inne kształty). W połowie kwadratów wycinamy otwory mniejszą foremką, tworząc ramki...
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto