Żydowskie ciasto ze śliwkami

Niedawno piekłam ciasto wg przepisu mamy męża, a dziś inne nasze ulubione. Troszkę inaczej smakuje, troszkę inaczej wygląda, ale wciąż najważniejsze są w nim śliwki i upaja nas zapachem cynamonu. Doskonałe do kawy i najlepsze jest pierwszego dnia po upieczeniu. Ciepłe, zimne, nieważne. Polecam. :-)

Zdjęcie - Żydowskie ciasto ze śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żydowskie ciasto ze śliwkami

230 g mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

140 g drobnego cukru

1 duże jajo

125 ml mleka

85 g masła rozpuszczonego w garnuszku i ostudzonego, ale wciąż płynnego

trochę cukru kryształu wymieszanego z cynamonem, do posypania

ok. 1/2 kg śliwek węgierek, przepołowionych, pozbawionych pestek

Mąkę, proszek, cukier, jajo, mleko - miksuję. Będzie przypominało ciasto naleśnikowe.

Średnią tortowncę smaruję tłuszczem i wylewam ciasto. Wierzch delikatnie smaruję płynnym masłem. Gęsto układam połówki śliwek skórkami do dołu. Posypuję całość cukrem z cynamonem.

Piekę w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto urośnie, zbrązowieje, śliwki się w nim utopią. Trzeba je jednak sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy i w środku jest na pewno dopieczone.

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz ciasto posypuję cukrem z cynamonem.

* źródło - Forum Kuchnia

Zdjęcie - Żydowskie ciasto ze śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żydowskie ciasto ze śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy