Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce
Składniki
- 400 ml zakwasu żytniego na żurek
- 200 g kaszy pęczak
- 150 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 100 g pora
- 80 ml śmietany 18%
- 70 g selera
- 5 ziaren pieprzu
- 4 jajka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki octu
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka majeranku
- 1 łyżka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
- 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Warzywa oczyść, pokrój dowolnie i zalej 1,5 l zimnej wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przed 1 godz., a następnie odcedź bulion.
W drugim garnku rozgrzej olej Kujawski i podsmaż na nim kaszę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć i pęcznieć, zalej 600 ml gorącej wody. Lekko posól i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia się całej wody. Zdejmij z ognia i pozostaw na 15 min. pod przykryciem.
Do bulionu wlej zakwas na żurek, mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
W szerokim, niskim rondlu zagotuj wodę. Dodaj 2 łyżki octu. Jajka wbijaj kolejno na małą miseczkę. Wlewaj jajka bezpośrednio na gotującą się wodę zanurzając w niej lekko miseczkę. Jajka gotuj przez 2-3 min., do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
Do talerzy nałóż po porcji kaszy, zalej żurkiem i ułóż po jednym jajku. Do każdej porcji wlej po kilka kropli oleju Kujawskiego z pestek dyni tłoczonego na zimno.
Moja propozycja to wegetariański żurek z kaszą i jajkiem w koszulce, z którego wylewa się płynne żółtko. Dodatek oleju z pestek dyni sprawia, że zupa nabiera zupełnie nowego smaku.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl