Żurek z jajkiem babci Wiktorii

Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z jajkiem babci Wiktorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Zakwas:
  • Mąka żytnia - 400 g
  • Skórka razowego chleba - z jednej kromki
  • Czosnek - 1 ząbek
Zupa:
  • Bulion warzywny - 500 ml
  • Wędzony boczek - 300 g
  • Biała kiełbasa - 4 szt.
  • Śmietana 30% - 125 ml
  • Jajka - 4 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Chrzan starty - 2 łyżki
  • Margaryna PALMA - 1 łyżka
  • Puree ziemniaczane - do dekoracji
Przyprawy:
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
Przygotowanie

Do słoika wsypać mąkę, wrzucić skórkę razowego chleba i oczyszczony ząbek czosnku. Zalać ciepłą przegotowaną wodą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, od czasu do czasu mieszając.

Do bulionu dodać boczek i białą kiełbasę. Gotować około 15 minut. Wyjąć boczek i kiełbasę. Kiełbasę włożyć do blachy, skropić olejem Kujawskim 3 ziarna i piec w piekarniku około 30-45 minut w temperaturze 160-170 stopni (aż się zarumieni).

Do bulionu dodać zakwas, chrzan starty, majeranek, pieprz. Rozgnieść ząbek czosnku, drobno pokroić i również dodać do gotującej się zupy. Dodać śmietankę, posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurek zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę margaryny.

Pokroić upieczoną kiełbasę i wrzucić do zupy. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na ćwiartki. Jajko włożyć bezpośrednio na talerz przed podaniem.

Przepisy z tych kategorii

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
1

Zupa grzybowa ze świeżych grzy…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z porem i dynią

Pieczeń wieprzowa z porem i dy…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Proziaki - wakacje u babci

Proziaki - wakacje u babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pulpety po myśliwsku
1

Pulpety po myśliwsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Maślane ciasteczka Babci Rózi

Maślane ciasteczka Babci Rózi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kociołek dziadka
1

Kociołek dziadka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Krokiety z mięsem i warzywami cioci Marysi
1

Krokiety z mięsem i warzywami…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady