Zupa ziemniaczana z pesto

Zupa ziemniaczana z pesto

Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że ziemniaki rzadko goszczą na moim stole - u nas w domu nikt za nimi specjalnie nie przepada i dlatego nieczęsto decyduję się na danie z ziemniakami w roli głównej. Fakt zamieszkiwania w Wielkopolsce nie zmienia zbyt wiele ;) Niemniej jednak, doszłam do wniosku, że mój organizm przestawia się na tryb zimowy, bo od pewnego czasu mam apetyt wyłącznie na potrawy gęste i pożywne, i niestety niezbyt korzystne dla sylwetki. Taka jest właśnie ta zupa, która przemówiła do mnie wielkim głosem podczas przeglądania książeczki "Potrawy z makaronu" wydawnictwa Parragon - musiałam więc ją ugotować. Na jej obronę trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszna...

W oryginalnej wersji, zupa zawierała jeszcze makaron i śmietanę kremówkę. Makaron pominęłam, bo nie lubię połączenia makaronu z ziemniakami, a kremówkę zastąpiłam serkiem topionym.

Składniki:

200 g ziemniaków

200 g cebuli

100 g boczku wędzonego

łyżka masła

250 ml mleka

250 ml bulionu

3 trójkątne serki topione o smaku naturalnym

sól, pieprz, czosnek

sos pesto (po około 2 łyżki na talerz zupy)

parmezan do posypania

Cebulę posiekaj drobno, ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Pokrój drobno boczek i podgrzewaj go w rondlu, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu. Dodaj łyżkę masła, poczekaj, aż się rozpuści, i wrzuć cebulę z ziemniakami. Smaż wszystko, mieszając, przez około 10 minut, i zalej bulionem oraz mlekiem. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na ogniu do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzuć do zupy serki i mieszaj do momentu, aż się rozpuszczą. Przypraw zupę do smaku i przelej do talerzy. Osobno podaj sos pesto i w talerzu wymieszaj z zupą. Posyp parmezanem i podawaj. Najlepiej, żeby zupa była mocno gorąca. Pasuje do niej świetnie ciepły chlebek czosnkowy.

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z pesto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów